Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

22 miljoner kan bli fyra

Annons

Det handlar om att näringsdepartementet ska ha lovat riks-idrottsförbundet en miljon som skulle satsas på ett nationellt skidmuseum i Falun. Detta anser ledningen för Falu kommun att näringsdepartementet får finansiera på annat sätt än att ta pengarna från de fem miljoner som kommunen redan fått.

- Det mest tråkiga i den här historien är att folk riskerar att bli väldigt besvikna efter alla förväntningar man haft. När regementet lades ner kom uppstod flera visioner, planer och idéer som skulle sätta fart på Faluns näringsliv. Det mesta av detta skulle ju finansieras av omställningspengarna. Nu finns risken att det blir väldigt litet resultat av regeringens planer och många blir besvikna i Falun, säger Carl-Erik Nyström, kommunalråd i Falun.

Han var en av de i Faluns kommunledning som nyligen uppvaktade representanter för näringsdepartementet angående den här frågan.

- Nu känns det extra viktigt att vi skapar ett tryck på näringsdepartementet och verkligen visar att vi behöver dessa pengar för att svara upp mot de förväntningar som byggts upp i Falun, säger Carl-Erik Nyström och fortsätter:

- Dessutom har vi uppfattningen att det från början sagts att det skulle fördelas mer av omställningspengarna senare. Men nu verkar det som att näringsdepartementet har en annan uppfattning i den frågan. Risken finns alltså att det inte blir mer pengar.

Carl-Erik Nyström säger att signalerna från näringsdepartementet gör honom ängslig. Men samtidigt vill han vara optimist och hoppas på att uppvaktningen kommer att resultera i att Falun åtminstone får de fem miljoner man blivit lovad. Hur det går får framtiden utvisa

När det gäller finansieringen av arbetet med de tre profilområden som redan startats upp, så kommer dessa att fortsätta oavsett om Falun får fem eller fyra miljoner.

- De pengar som fördelats är fyra miljoner. Men den femte miljonen är viktigt när det gäller framtida projekt, menar Carl-Erik Nyström.

Statssekreterare Jan Grönlund, som har hand om den här frågan är utomlands och kunde därför inte nås för en kommentar.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons