Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

22-åring dömd till fyra års fängelse för omfattande smuggling av dopningspreparat

Annons

Fyra års fängelse.
Det blev domen för den Borlängebo som suttit häktad i drygt ett år, misstänkt bland annat för att ha skjutit mot en polisman och omfattande dopnings-och smuggelbrott.

"Den största dopningshärvan genom tiderna i Sverige".

Så beskrev åklagare Ann-Christin Maderud fallet när den drygt 20 dagar långa rättegången inleddes i november förra året.

I går kom domen. Den nu 22-årige mannen dömdes för elva brott. Men fyra åtalspunkter ogillades.

Domen var indelad i flera delar. Den första gällde skottlossningen i Borlänge den 21 februari i fjol, då ett skott avlossades mot en polis.

Mannen dömdes för framkallande av fara för annan och grovt vapenbrott. Eftersom han hade en burk tårgasspray dömdes han även för ringa vapenbrott.

Mannen erkänner att han haft det avsågade hagelgeväret med sig och att han varit oaktsam, men att syftet inte var att skjuta.

Tingrätten gjorde dock en annan bedömning. Däremot friades han på åtalspunkten om förberedelse till grov misshandel. Det fanns inte bevis för att mannens syfte med att ha ett vapen skulle vara att skada.

Den mest omfattande delen i rättegången har gällt misstankar om smuggling av
mycket stora mängder dopningspreparat från Tjeckien till Sverige. En stor del av utredningen har handlat om huruvida den åtalade varit huvudman eller bara delaktig.

Tingsrätten gjorde bedömningen att den åtalade på eget initiativ smugglat in preparaten vid flera tillfällen under januari 2002 till februari 2004. Han dömdes även för dopningsbrott då han sålt preparaten vidare, bland annat via sin hemsida.

Totalt fanns 27 åtalspunkter. Förutom smuggling och försäljning av dopningspreparat, framkallande av fara för annan, och vapenbrott, dömdes han för två fall av ringa dopningsbrott, försök till dopningsbrott, och två fall av narkotikabrott.

Han friades dock från förberedelse till grov misshandel, två punkter av smuggling och ett narkotikabrott.

Det allvarligaste brottet ansåg tingsrätten vara grovt narkotikabrott och för det fick han tre år och fyra månader. Det sammanlagda straffet för de övriga gärningarna bedömde rätten till sex års fängelse. Men med tanke på Borlängebons låga ålder blev det alltså fyra års fängelse.

21-åringen dömdes även att betala skadestånd, bland annat till polismannen med 15 000 kronor.

Den dömde ska stanna i häktet tills domen vinner laga kraft.

MARIA SVENSSON

Mer läsning

Annons