Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

22-24 gråstarroperationer kan utföras - varje dag!

Annons

På onsdag opereras de första patienterna i de nya operationssalarna. Här kommer man nu att kunna utföra 22-24 gråstarroperationer, varje dag!

De allra flesta patienterna kommer dit, förbereds för en operation, opereras, sätter på sig kläderna och går hem.

- När jag började jobba här på ögonkliniken för 20 år sedan låg patienterna kvar på sjukhuset i 14 dagar. Därefter fick patienterna vara på konvalescenthem i 14 dagar. Nu är det vanligast att patienten klär på sig och går hem direkt efter operationen. Utvecklingen har varit enorm, berättar Eva Rolands, avdelningschef för ögonoperationsavdelningen på Falu lasarett.

- 98 procent av allt vi gör är gråstarr. De flesta behöver bara lokalbedövning. Bara några få procent behöver narkos.

En annan stor skillnad mot för 20 år sedan är att man opererar gråstarr i ett mycket tidigare skede.

- Förr var alltid måttstocken att man inte opererade förrän patienterna inte längre kunde läsa en tidning. Nu opererar man mycket tidigare, speciellt de som annars inte klarar av sitt jobb, berättar Eva Rolands.

Men trots att man opererar allt fler har köerna växt, eftersom inflödet är mycket stort.

- För de patienter som inte är prioriterade har vi nog en väntetid på ungefär ett år. Inflödet av nya patienter har inte mattats av. Vi klarar nu att hålla stången så att köerna inte ökar, men målet är självklart att minska kötiden.

Under fjolåret köptes cirka 300 operationer, dels genom upphandling och köp från S:t Eriks sjukhus, dels genom patientens fria vårdval.

Att det nu blir ytterligare en operationssal ger en god hjälp på vägen.

- De två gamla operationssalarna renoverades senast 1973-1974. Det känns jätteroligt att vi nu fått nya lokaler, säger Rolands.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons