Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

21-åringarna slipper fängelse för rånförsöket

Annons

I går avslutades rättegången och Falu tingsrätt meddelade sin dom redan på kvällen.

Butiksägarens hustru ville inte sitta i samma rum som de åtalade 21-åringarna. Därför fick de gå ut till ett annat rum där de kunde höra hennes vittnesmål via högtalare.

- Jag fixade brödet när en grov kille plötsligt kom in och attackerade mig, sade kvinnan.

Hon sprang sedan till en pizzeria och ropade på hjälp. I går berättade hon inför tingsrätten hur allt har förändrats efter den kvällen.

- Jag har svårt för att sova. Och när jag sover har jag mardrömmar och ser hans ögon. Jag har blivit rädd för alla människor och ser alla som ett hot mot mig, sade kvinnan.

Hennes man berättade i går att han hörde hennes skrik när han var inne på lagret.

- Jag trodde hon hade fått ström i sig. En av männen slog mig när jag stod i dörren. Såg min fru i fosterställning och den andre mannen vid kassan. Jag blödde och när mannen som slagit mig attackerade med kniven mot bröstet trodde jag att jag skulle dö.

Butiksägaren försökte ta av honom kniven.

- Men han började hugga mig i huvudet, axeln och armen rakt uppifrån.

- Han var kallsinnig. Jag känner att det sitter ett monster framför mig. Jag är mycket rädd, sade han och pekade mot 21-åringen som satt till höger vid de tilltalades bord.

När rättegången inleddes i fredags dök ett nytt vittne upp och i går ville advokat Marianne Ström-Judén som försvarade 21-åringen som hållit i kniven få tingsrättens tillstånd att höra vittnet som är släkt med den åtalade. Vittnet påstod att rånoffret var påverkad av droger den aktuella kvällen.

Butiksägarens advokat Per Borgblad gick i taket.

- Jag reagerar väldigt starkt. Min klient har aldrig någonsin tagit någon drog. Det är chikanerande och kränkande. Ett lågvattenmärke som uppenbart saknar all betydelse och ska avvisas, sade Borgblad.

Rätten tog en paus och avvisade begäran.

I sin slutplädering återkom Marianne Ström-Judén ändå till vittnet.

- Det hade varit väsentligt att få veta om han var drogad. Man kan fråga sig om 21-åringen angrep honom, eller om han blev angripen av butiksägaren. Rättsintyget stämmer inte och det är inte utrett hur det gått till, sade hon.

Kammaråklagare Peter Helsing yrkade på fängelse för grovt rån i minst fyra år för 21-åringen som brutalt knivhögg butiksägaren.

För den andre mannen yrkade åklagaren på fängelse i minst 18 månader för rån av normalgraden och olaga hot.

Efter en lång överläggning kom domen. Men rätten var inte enig. En av ledamöterna ville döma för fullbordat rån.

En man dömdes för olaga hot i samband med Falu BS bussresa i vintras och för försök till rån på Cityjouren.

Domen blev skyddstillsyn med föreslagen behandlingsplan. Ett straff som motsvarar 18 månaders fängelse.

Mannen som knivhögg butiksägaren dömdes för två fall av misshandel efter bussresan, stöld och försök till rån. Även han får skyddstillsyn med föreslagen behandlingsplan. Ett straff som motsvarar fängelse i två år och sex månader.

- Straffvärdet är mycket högt. Ni skulle fått fängelse om ni inte hade behov av hjälp och är så pass unga. Vi hoppas vi slipper se er mer här på tingsrätten, sade rådmannen Åsa Nord efteråt.

Nu får männen hjälp med att bli av med sitt beroende av alkohol.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons