Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

21-åring riskerar fängelse

Annons

En 22-årig man från Äppelbo fick en stol kastad i huvudet som tog så illa att han var tvungen att operera en skallskada vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Under ett par dygn var den misshandlade mannens tillstånd kritiskt.

Åklagaren menade i sin slutplädering att den grova misshandeln var styrkt och att den åtalade Malungsbon bör dömas till drygt ett års fängelse.

Men den åtalades försvarare advokaten Mats Bergh menade att hans klient ska frikännas. I sin slutplädering framförde han bland annat nödvärn - att han hade rätt att skydda sin fästmö, samt att han vid tillfället kände sig hotad av flera personer.

Den misshandlade 22-åringen yrkade på ett skadestånd på drygt 60 000 kronor.

Den åtalade 21-årige Malungsbon förnekade grov misshandel. Han bestred också skadeståndet och menade genom sin advokat att han helt ska frikännas för den grova misshandeln.

Händelsen inträffade den 14 maj förra året utanför ett näringsställe i centrala Malung. Efter tjafs mellan flera personer i en kö uppstod en hotfull stämning. Malungsbon, som var tillsammans med sin gravida sambo, kände sig hotad och ville lämna platsen.

Han uppfattade det som om flera personer skulle kunna attackera honom. Han grep då tag i en stol som han kastade, varpå han snabbt begav sig därifrån tillsammans med sin sambo.

Orsaken till tjafset var bland annat att fästmön till 21-åringen och en annan kvinna hade råkat i handgemäng med varandra efter en dispyt i kön utanför näringssstället. De kände inte varandra sedan tidigare.

Den kastade stolen träffade 22-åringen från Äppelbo i huvudet. Han fick uppsöka Mora lasarett och blev hemskickad därifrån, men dagen därpå blev han sämre och det visade att han hade svåra skallskador som man fick operera på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Vid rättegången hade den 22-årige mannen från Äppelbo ingen minnesbild av det inträffade, men åklagaren menade att bland annat vittnesförhör och teknisk undersökning styrker en grov misshandel.

Försvarets uppfattning är att det inte fanns uppsåt att skada. Orsaken till att 21-åringen från Malung kastade stolen var att man skulle få tid att lämna platsen innan något större bråk uppstod.

Händelsen är mycket svårbedömd och det finns uppgifter som talar för att den åtalade 21-åringen inte hade någon avsikt att skada. Mora tingsrätt vill ta sig en ordentlig funderare och avkunnar dom om knappt två veckor.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons