Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

21-åring åtalas för skjutning mot polis

Annons

En 21-årig man, hemmahörande i Borlänge, som misstänks för att ha skjutit mot en polis tidigare i år, åtalas nu för grovt vapenbrott, vapenbrott, förberedelse till grov misshandel samt framkallande av fara för annan.

Det var under natten mot lördagen den 21 februari som polisen fick en anmälan om att ett gäng uppträdde störande utanför restaurang Bolanche. Någon hade dessutom sett att en av de inblandade var beväpnad.

Länets insatsstyrka sattes in som strax före klockan tre observerade att gänget på fem personer sprang längs Hagavägen. När de stoppades försökte en av männen smita. Han slet sig loss, lämnade Hagavägen och fortsatte springande mot en gårdsplan längs Saresvägen. Där drog han fram ett vapen och avlossade ett skott mot den polisman som följde efter. Polisen lyckades dock undgå att träffas av kulan.

Kort efter skottlossningen greps samtliga i gänget. Alla är i 20-årsåldern och sedan tidigare kända av polisen.

Samtliga fem personer häktades. Fyra har därefter frigivits vid olika tidpunkter men är fortfarande misstänkta för brott.

Den femte, 21-åringen, är fortfarande häktad och åtalas nu vid Falu tingsrätt för grovt vapenbrott, vapenbrott, förberedelse till grov misshandel samt framkallande av fara för annan.

Enligt åklagaren har mannen från julhelgen 2003 till den 21 februari 2004 innehaft ett avsågat hagelgevär med tillhörande ammunition. Han har också innehaft tårgasspray.

Den 21 februari hämtade han vapnen med uppsåt att tillfoga andra personer kroppsskada. Vapnen, som båda saknar legalt användningsområde, var särskilt ägnade att användas som hjälpmedel till brott. Brottet bedöms som grovt eftersom det avsågade hagelgeväret utgjort ett livsfarligt vapen.

Mannen är vidare misstänkt för narkotikabrott och dopningsbrott i Nässjö (maj 2003) samt grovt dopningsbrott och grovt smugglingsbrott i bland annat Borlänge under tiden juni 2002 till februari 2004.

Utredningen är slutförd även i den delen men flera misstänkta finns. Enligt kommissarie Bo Persson har man begärt förlängning av tiden för åtalsväckande till den 29 oktober.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons