Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

21-åring åtalas för grovt dopningsbrott

Annons

Mannen åtalas för grovt dopningsbrott, grovt smugglingsbrott, grovt narkotikabrott samt narkotikabrott. Mannen är sedan tidigare åtalad för bland annat grovt vapenbrott i samband med skottlossning mot en polisman i februari.

Den 19 oktober avslutades rättegång i den delen av målet, men dom lämnas först efter att samt-liga åtalspunkter i målet avhandlats i tingsrätten.

Mannen är misstänkt för att via sin hemsida sålt olagliga dopningspreparat till ett värde av närmare 800 000 kronor. Kunderna har funnits över hela landet och 135 personer har hörts om sina köp. Av dessa väntas 75 få någon form av rättslig påföljd, i några fall åtal väntar åtal.

Försäljningen har skett under tiden från januari 2002 fram tills dess att mannen greps i samband med skottlossningen i februari. Han är sedan tidigare känd för liknande brott i mindre omfattning.

I juli 2003 greps han av polis på Arlanda flygplats med diverse dopningspreparat, 30 ampuller och 300 tabletter, straffet blev dagsböter.

- Tanken var att vi skulle startat upp ett ärende på mannen. Vi hade sådan information om honom, säger Stefan Wihlborg.

Sen inträffade skottlossningen och i samband med en husrannsakan i 21-åringens dator upp-dagades mannens försäljning.

Både tabletter och preparat för injicering finns med på listan över de dopningsmedel som mannen olovligen tagit in i landet och sedan sålt vidare.

På hemsidan har det gått att köpa bland annat anabola steroider, testosteron och rohypnol. En halv miljon doser av preparaten har smugglats in från en leverantör i Tjeckien.

Det pågår en utredning hos den tjeckiska polisen och svensk polis och åklagare har medverkat vid husrannsakan i sitt hemland.

Polisen har kunnat spåra ett stort antal köpare och dessa har varit män i åldrarna 20 till 30 år, och syftet med deras användning har oftast inte haft kopplingar till idrott.

21-åringen själv förnekar i de flesta fall att han gjort sig skyldig till brott.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons