Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

21-årig Borlängebo åtalas för att ha skjutit mot polisman

Annons

En 21-årig man som misstänks för att ha skjutit mot en polis tidigare i år, åtalas nu för grovt vapenbrott, vapenbrott, förberedelse till grov misshandel samt framkallande av fara för annan.

Det var under natten mot lördagen den 21 februari som polisen fick en anmälan om att ett gäng uppträdde störande utanför Bolanche. Någon hade dessutom sett att en av de inblandade var beväpnad. Länets insatsstyrka sattes in och observerade gänget. När de stoppades försökte en av männen smita. Han sprang mot en gårdsplan längs Saresgatan. Där drog han fram ett vapen och avlossade ett skott mot den polisman som följde efter. Polisen lyckades dock undgå att träffas av kulan.

Kort efter skottlossningen greps samtliga i gänget. Alla är i 20-årsåldern och sedan tidigare kända av polisen. Samtliga fem personer häktades. Fyra har därefter frigivits men är fortfarande misstänkta för brott. Den femte, 21-åringen, är fortfarande häktad och åtalas nu vid Falu tingsrätt.

Enligt åklagaren har mannen från julhelgen 2003 till den 21 februari 2004 innehaft ett avsågat hagelgevär med tillhörande ammunition. Han har också innehaft tårgasspray.

Den 21 februari hämtade han vapnen med uppsåt att tillfoga andra personer kroppsskada. Vapnen, som båda saknar legalt användningsområde, var särskilt ägnade att användas som hjälpmedel till brott. Brottet bedöms som grovt eftersom det avsågade hagelgeväret utgjort ett livsfarligt vapen.

Mannen är vidare misstänkt för narkotikabrott, dopningsbrott och grovt smugglingsbrott i bland annat Borlänge under tiden juni 2002 till februari 2004.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons