Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2005 bästa året för Väsman Invest

Annons

Väsman Invest har nu i 15 års tid varit en av aktörerna som arbetar för nya jobb till Ludvika.

Väsman invests bokslut för 2005 är nu offentligt och det står nu klart att Väsman kan lägga ytterligare ett misslyckande till handlingarna men också flera framgångar.

Ekonomiskt har Väsman Investkoncernen omsatt 46,6 miljoner (42,8) och gjort en vinst på 759 999 kronor (61 000) under 2006.

Misslyckandet heter Eurospray AB där vd Kjell Nyqvist konstaterar att man avvecklat verksamheten, masasinerat lagret av sprayflaskor i ett annat misslyckat kapitel, i huset där wiskydestilleriet Lodhian skulle etableras i Grangärde.

Eurosprays andra produkt, Dimondlyften, säljer men inte så bra att den bär ett företag. Dimond flyttas antagligen därför till dotterbolaget Tratech som etablerades i fjol i Östansbo i Ludvika. Företaget säljer industriför- nödenheter och utvecklas enligt plan.

Väsman Invest Laserteknik, Vilas, har också utvecklats helt enligt plan och laserteknikföretaget har gjort sitt bästa år och nått vad man anser är ett acceptabelt resultat.

- Vi har goda förhoppningar om att trenden kommer att hålla i sig i Vilas, säger Kjell Nykvist.

Direkt anställda i Väsman Invests bolag var 35 personer 2005 (34).

Det man inom Väsman är mest nöjd med är etableringen av Leax Components där Väsman äger 15 procent.-2005 är det bästa året jag varit med om. Räknar vi in Leax har vi över 100 personer sysselsatta där vi är direkt engagerade. Starten av Leax Components med 60 anställda, ABB:s gamla maskinverkstad, har varit mycket framgångsrik.

Detta verifieras i Leax Groups årsredovisning där man noterar att omsättningen på två månaders drift av Ludvikadelen blev 26 miljoner kronor. Leax Groups omsättning ökade med 20 procent till 322 miljoner kronor och vinsten ökade med tio miljoner till 17.

Kjell Nyqvist hoppas nu på bra samarbete med kommunens tillförordnade näringslivschef Torbjörn Hammar och han hoppas att kunna bidra till att företagslimatet i Ludvika förbättras.

- Torbjörn Hammar har erfarenhet från flera av de aktörer som är verksamma med att skapa ny sysselsättning i Ludvika. Hoppas att det blir något bra av hans korta tid som tillförordnad.

- Men vi alla som bor i kommunen kan bidra till ett bättre företagsklimat genom att stötta det lokala näringslivet. Du som konsument, vi som företagare, alla tjänstemännen, alla kan bidra till positiv anda. Det hjälper inte att klaga på det som inte gick. Kan vi tänka om kan vi vända detta ganska snabbt

- Men fick vi hit fler företag som Leax skulle det gå ännu fortare. De kommer utifrån och har en annan kultur med sig. Överallt behöver vi lite nya tankebanor. Ett par tre nya "Leax" är vad vi behöver, säger Nyqvist.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons