Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2004 kan bli rekordår

Annons

Nornedkabeln skulle egentligen ha varit i drift redan 2001 men har senarelagts ett otal gånger. I början av året så togs projektet över av kraftnätsföretagen Statnett i Norge och TenneT i Nederländerna.

I förra veckan undertecknade Statnett och TenneT ett intentionsavtal om projektet.

Statnetts vice koncernchef Kåre Schjetne säger till norska medier att investeringsbeslutet kommer att fattas i år och att kabeln ska vara i drift 2007 eller 2008.

Projektet är kostnadsberäknat till cirka fyra miljarder norska kronor, 4,4 miljarder svenska kronor.

Kabeln blir 580 kilometer lång med en överföringskapacitet på 600 megawatt mellan HVDC-stationerna i Feda i Kvinesdals kommun i Norge och Emshaven i Nederländerna.

Kvinesdals kommuns ordförande Odd Omland är mycket positiv till projektet och hoppas nu att norska regeringen ska bedöma kabeln som samhällsekonomiskt lönsam. Statnett bedömer att de denna gång kommer att få stöd av miljörörelsen för projektet.

Bedömer norska regeringen att projektet är samhällsekonomisk räknar Statnett med att få byggtillståndet i sommar rapporterar NRK.

Blir projektet av och hela ordern går till ABB så motsvarar det 1 000 årsarbetstillfällen i Ludvika och flera års produktion av kabel hos ABB i Karlskrona.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons