Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2002 blev ett bra stålår - framförallt för Fundia

Annons

De totala stålleveranserna från stålverken - handelsfärdigt stål inklusive ämnen - uppgick till nytt rekord med 5,2 miljoner ton, en ökning med 6,9 procent jämfört med 2001.

- Med viss stolthet kan branschen konstatera att det svenska stålet ännu biter på marknaden, fortsätter Håkan Murby.

- Stålföretagen har utvecklat specialiteter inriktade på vissa nischer, vilket gör dem mindre priskänsliga.

Svensk stålindustri noterar att 2002 blev ett tangerat rekordår trots EU och USA:s handelskrig och stor överkapacitet. I världen bedöms det att finnas en överkapacitet på 140 miljoner ton.

I Europa minskade marknaden med en procent sett på helåret.

Världsförbrukningen av stål ökade med knappt sex procent och det är Kina som är motorn.

Tas Kina bort ur beräkningen steg efterfrågan på stål i övriga värld-en med mer måttliga en procent.

EU-länderna producerade sammantaget 159 miljoner ton stål. Produktionen i Storbritannien i fjol föll för femte året i rad och Finland har "stampat" kring fyra miljonersnivån lika länge. Sverige var i fjol världens 26:e stålnation.

Jernkontoret konstaterar att mest framgångsrika har Fundia Special Bar i Smedjebacken och Boxholm varit, med ett resultat som blev det bästa på många år.

Rapporten om stålåret är också glädjeläsning för Danieli som äger Morgårdshammar AB. De kan notera två beslut om valsverksinvesteringar på svensk marknad.

AvestaPolarit ska investera 130 miljoner i ett valsverk för rostfri grovplåt i Degerfors de kommande två åren.

I Munkfors kommer Böhler Uddeholm att satsa 150 miljoner kronor i ett nytt valsverk. Det är den största investering som gjorts i Uddeholm Strip Steel på 20 år. Sandvik bygger ett nytt valsverk i Sandviken, en investering på hundratals miljoner kronor.

Men den svenska stålindustrin minskar. Allt mer stål tillverkas, men med färre anställda. Antalet anställda inom stålindustrin minskade under året med ett par hundra till 19 800 personer visar Jernkontoret i sin rapport.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons