Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2002 ABB:s bästa år?

Annons

ABB:s presschef Per Lennart Berg vill inte bekräfta NLT:s uppgifter:

- Vi har inte fått en order. Däremot har vi lämnat en offert men det har också flera leverantörer gjort och kunden har inte slutgiltigt bestämt sig. Så mer kan vi inte säga för dagen, säger ABB:s presschef.

HVDC-stationen är av så kallad back-to-backtyp. Första delen av HVDC-stationen byggdes av Alstom och togs i drift 1999. Man trodde allmänt i branschen att Alstom skulle vinna den nya delen på 500 megawatt genom att kopiera den första.

Men inom Alstom konstaterar man att ABB hade lägsta pris och att man själva sinkats av ett nytt kontroll- och styrsystem.

Enligt ABB-källor har ABB nyligen fått en avsiktsförklaring på projektet. Viss teknisk bedömning återstår dock.

Indiska regeringen har en av världens mest ambitiösa utbyggnadsplaner. 41 000 megawatt ska installeras enligt den 10:e femårsplanen för 2002-2007. I planen ingår att kraftigt öka överföringsförmågan mellan landets fem separata elnät.

Kraftnätsbolaget Powergrid fick i början av året i uppdrag att inom loppet av 30 månader ta i drift en andra del av HVDC back-to-backstationen på 500 megawatt i Gazuwaka. Projektet kallas i bland "Jeypore-Gazuwaka HVDC Bipole" och länkar samman östra och södra elregionen.

En order i denna storleksordning kan kostnadsberäknas till mellan 600 och 700 miljoner kronor

En viktig del i projektet har varit finansieringen.

ABB:s kraftproduktdivisionen i Ludvika går som bekant kanonbra. Nu går också HVDC-delen bra trots att man förlorade fart i höstas då ABB beslutade att minska numerären med 96 personer.

Detta kan bli den femte beställningen på mindre än ett år. De tidigare har varit andra delen i Three Gorges i Kina, de amerikanska projekten i Sylmar och Rapid City samt Trollprojektet i Nordsjön med två separata HVDC-Lightsystem.

I höst väntas också ett besked beträffande Estlinkprojektet, HVDC-Lightkabeln mellan Finland och Estland som ABB fått en avsiktsförklaring om.

I Indien handlar det om det fjärde projektet sedan 1989.

På 60-talet hette det att Asea i Ludvika gick bra om man vann en HVDC-beställning vart tredje år, på 70 talet vann man fyra projekt och numera är det svårt att mätta ABB i Ludvika.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons