Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20000 lökar väntar på våren

Annons

Trygg har under sex somrar jobbat som parkarbetare i Säters kommun. Hon såg hur grönområden växte igen och förföll. Så fick hon själv tillfället att jobba med ett projekt för att försköna Säter.

Hon har nu genomgått sin utbildning till trädgårdsmästare på Mälardalens trädgårdsmästarutbildning.

Där poängterades ofta vikten av dokumentation.

-En sådan här pärm finns på rådhuset, tekniska kontoret, turistbyrån, biblioteket, näringslivskontoret och kommunens gatuförråd i Norrtull, säger hon och visar upp ett exemplar av en pärm där hela lökprojektet dokumenterats.

Tanken är att Säterborna ska få se vad som planterats och var planteringen skett.

-Och det är tillåtet att tycka, säger Trygg.

I höstas planterades 20000 lökar. Flera tusen narcisser av fyra olika sorter har planerats i slänten mellan riksvägen och Järnvägsgatan.

På Salutorget sattes en hemlig rabatt, som ska skapa nyfikenhet och förväntning. Efter blomningen ska de vissna blommorna ersättas med sommarblommor.

Andra platser där det planterats lökar är Rådhustorget, vid sockenstugan, Åparken, Skogsparken, en park vid Havregärdet och intill tekniska kontoret.

Och så förstås välkommenkullen, kullen vid riksvägen som välkomnar till Säter. På kullen har det planterats fyra sorters vårkrokus, bukettnarciss och rysk blåstjärna. Innan planteringen omformades delar av kullen.

I dokumentationen finns också tips, råd och rekommendationer inför framtida planteringar i Säter. Där framhålls vikten av en grundläggande, strukturerad och långsiktig planering. Projekten kan då alltid fortsätta oavsett ekonomi, men i större eller mindre skala.

I pärmen finns också information till allmänheten som ger möjlighet till dialog, kommunikation och ger en känsla av delaktighet.

När det i vår börjar blomma längs riksvägen finns förhoppningen att även allmänheten kan vara med och sponsra projektets fortsättning, bland annat för att fortsätta lökplanteringen söderut efter riksvägen på den bullervall som finns mot Nämnsbovägen.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons