Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

200 nyanställda har inte ökat vårdproduktionen

Annons


I november 1999 beslöt en majoritet i landstingsfullmäktige att höja skatten med 50 öre per intjänad hundralapp. Man sa då att det var en tillfällig skattehöjning. Nu vet vi hur det blev! Den är permanent och återigen ska skatten höjas. Denna gång med 80 öre per hundralapp.

Skattehöjningen innebär att ett hushåll där makarna tillsammans tjänar 30 000 kronor i månaden, kommer att få 2 900 kronor mindre om året att röra sig med.

Om man slår ihop dessa båda skattehöjningar på sammanlagt 1,30 kronor, så får samma hushåll 4 700 kronor mindre att röra sig med jämfört om man hade låtit bli att höja skatten.

En ensamstående undersköterska som tjänar 12 000 kronor i månaden får nästa år 1 200 kronor mindre i plånboken. Räknar man in båda skattehöjningarna så blir det 1 900 kronor mindre att handla för.

Dalarnas skattebetalare får nu betala ett högt pris för att socialdemokraterna inte är intresserade av att sköta landstingets ekonomi. Varför har det blivit så här?

Jo, ett första skäl är att socialisterna hela tiden har gjort det lätt för sig i budgetarbetet. De har tagit fram föregående årsbudget och sedan har de lagt på 3-4,5 procent. Eftersom sjukvården har gjort stora underskott så har förlusten bara växt för varje år.

När man under det senaste året har lagt besparingar så har de inte genomförts, utan minuset i kassan har tillåtits att fortsätta växa.

Ett andra skäl till att det blir så stora minus är att man har anställt över 200 personer det senaste året. De flesta av dessa inom vården. Det som dock är anmärkningsvärt i den ekvationen är att ingen ökning av vårdproduktionen har skett.

Det tredje skälet till stora underskott i kassan är bidragsgivningen. Man ökar bidragen till de politiska partierna, studieförbunden, föreningar och organisationer, som om det fanns hur mycket pengar som helst.

Konsekvensen av denna socialistiska politik har gjort att Dalarna nu är högt beskattad. För förutom skattehöjningar i landstinget, så har många kommuner höjt skatten.

Konsekvensen av detta är att Dalarnas befolkning har blivit allt fattigare, på grund av de politiker som de har valt. För att inte tvingas höja skatten har vi moderater under många år föreslagit att man ska halvera antalet politiker. Politikerorganisationen kostar 22 miljoner kronor om året och den summan kan man halvera utan problem.

All kringverksamhet måste ses över och man kan spara omkring 100 miljoner kronor på att minska bidragen till studieförbunden, föreningar och organisationer.

Vi har föreslagit att man ska höja patientavgifterna med tio kronor per besök. Vi som sällan går till doktorn har råd med det och de som går ofta kommer då snabbare att nå upp till högkostnadsskyddet.

Landstinget äger i dag många fastigheter som kan säljas. Det är bara några exempel på vad som kan göras för att man inte ska behöva höja skatten.

JAN WIKLUND

Mer läsning

Annons