Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

200 möttes om syföreningarnas framtid

Annons

De kyrkliga syföreningarna bidrag till olika biståndsprojekt och hjälpinsatser lokalt och internationellt är omfattande. I huvudsak arbetar kvinnor i syföreningarna. Kvinnornas handarbete genererar mycket stora belopp och Svenska kyrkans mission och Lutherhjälpen är några organisationer som syföreningarna stöder med sitt arbete.

Frågan är hur framtiden för syföreningarna blir. Föryngringen är liten.

- När kvinnor slutat arbeta och inte längre har barn hemma, det är då vi kan hoppas att de kan tänka sig att börja arbeta i en syförening, säger Märta Persson från Ore kyrkliga hobbygrupp.

Under flera år fanns ingen syförening i Ore. Märta och några engagerade kvinnor lyckades starta syföreningen igen och de träffas i sockenstugan för att handarbeta och fika, men mycket arbete görs i hemmen.

- Vi har försökt få med män, de är lika bra på handarbete och hantverk som vi , men det är svårt, säger kvinnorna i gruppen.

Hobbygruppen har bland annat givit bidrag till den nya kyrkbåten i Ore och Orestrandsfonden som verkar för pensionärernas trevnad på äldreboendet Orestrand i Furudal.

När kontraktets syföreningar träffades talade bland andra Fredrik Lautman, kontraktsprost, kyrkoherde Jan Marbenius från Ore och Folke Östlund, kyrkorådets ordförande i Ore.

I kontraktet ingår flera pastorat, Gagnef, Åhl, Leksand, Rättvik och Ore.

Mer läsning

Annons