Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

200 greps efter Oslo-demonstration

Annons

Polisen gjorde natten till fredagen husrannsakan i ungdomshuset Blitz i Oslo.

De misstänkte att det fanns sprängämnen i huset som skulle användas i samband med att Natos utrikesministermöte avslutades.

Polisen beslagtog bland annat en kartong smällare. Husrannsakan gjordes efter misstanke om att sprängämnen producerats och förvarades i Blitz-huset.

Omkring 200 demonstranter greps i Oslo på torsdagskvällen efter en fredlig demonstration mot Norges medlemskap i Nato. Polisen satte in tårgas för att driva bort demonstranter som kastade sten och plankor efter att demonstrationen avslutats.

Ett stort polispådrag sattes in för att tränga undan de upp emot hundra demonstranter som samlats vid Rådhuset. Tio piketbussar och flera militärfordon stod parkerade vid Youngstorget och poliserna angrep demonstranterna med hjälp av hästar och hundar.

Demonstranterna läste upp en appell om att Nato förvandlats från en försvarsallians till en "aggressiv och aktiv angreppsallians".

Polisen gick in i huset strax före klockan 01 och flera kvarter spärrades av i samband med aktionen.

Polismän bar ut över hundra kassar med sten, taggtråd, tillhyggen och en kasse med smällare. En lastbil krävdes för att köra bort alla stenar som beslagtagits.

En del av ungdomarna, som greps efter demonstrationen på torsdagskvällen men senare släpptes, hade samlats utanför avspärrningarna kring ungdomshuset.

TT

Mer läsning

Annons