Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

200 gråsälar får skjutas i år

Annons

Den 16 april inleds årets skyddsjakt på gråsäl. Kvoten är 200 djur och jakten omfattar hela kuststräckan från Norrbotten till delar av Kalmar län. Sälarna får också jagas från båt.

Naturvårdsverket ger i år yrkesfiskarna större möjligheter att skydda sina redskap och nät från gråsälar.

Jaktområdet utvidgas till att omfatta Östersjökusten från Ölandsbron till finska gränsen. Det gäller även älvmynningarna, eftersom gråsälar har börjat ta avelsfisk ur nät där.

Enligt en studie vid Fiskeriverket är det ett fåtal gråsälar som tar fisk ur redskap och nät, men de som gör det orsakar stora skador.

Stammen av gråsälar ökar med omkring sju procent om året och består nu av cirka 24|000 individer. Sälarna beräknas förstöra redskap och nät för 55 miljoner kronor om året.

Yrkesfiskare som använder sälsäkra nät kan i år ansöka om att få jaga säl från båt, inom 100 meter från fasta fiskeredskap. Ingen jakt tillåts där sälforskare räknar säl, inte heller i sälskyddsområden, nationalparker och naturreservat.

Årets jaktkvot på 200 gråsälar är i praktiken densamma som i fjol. Då var den ursprungliga kvoten 170 individer, men utökades senare i några län.

Att jaktgränsen i söder går vid Ölandsbron beror på att Naturvårdsverket inte vill riskera att knubbsälar fälls i stället för gråsäl. Det finns en liten knubbsälstam i södra Östersjön som är genetiskt annorlunda än den på Västkusten.

Jaktkvoten fördelas på länen så här: Norrbotten (40 gråsälar), Västerbotten (20), Västernorrland (20), Gävleborg (40), Uppsala (20), Stockholm (25) Södermanland (10), Östergötland (15) och Kalmar (10).

Jakten får pågå fram till årets slut, högst hälften av sälarna får fällas före den 1 juni.

TT

Mer läsning

Annons