Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20 taxiförare varslas

Annons

Dalatrafik upphandlar samordnade samhällsresor. Mora Taxi opererar idag med sammanlagt tio bilar som ägs av tre droskägare. Bo Kjellsson har flest bilar och han säger att Mora Taxi överklagat upphandlingen bland annat därför att den inte är affärsmässig. Med det underlag som presenterats vet man som anbudsgivare inte vad man lägger anbud på.

- Håller vi oss till enbart Mora är orten för liten för att enbart hålla allmänheten med taxi. Det är samma förhållande på andra mindre orter. För att få ekonomi i rörelsen har vi därför skolkörningar och färdtjänst samt även varannan vecka sjukresor nattetid från akuten vid Mora lasarett, säger Bo Kjellsson.

Med den upphandling som görs nu krävs i underlaget att Mora Taxi ska upprusta fordonsparken från tio till 16 bilar, som dess-utom ska ha viss specialutrustning. Tre av bilarna ska vara back up-fordon.

- Lämnar vi inget anbud tappar vi alla samhällsbetalda körningar och då kan vi lika gärna klappa ihop. Då får vi väl gå till datorteket allihop, säger Bo Kjellsson och fortsätter:

- Det blir alltså mer eller mindre ett tvång och ett måste att lämna in anbudet före 15 januari 2007, som är deadline. Men det är ändå att treva i blindo, enär den som presenterat det lägsta anbudet får de bästa tiderna. Hamnar man som anbudsgivare längre ner på skalan och enbart får nattkörningar får man ändå inte krypa ur ansvaret.

Vilket ansvar ?

- Jo, har man antagits att köra en viss scehmalagd tid får bilarna inte användas för annat ändamål. Det är alltså tji att köra allmänhet från krogen, från tåget eller till det tidiga morgonflyget. Det finns ingen som skaffar en extrabil enbart för att stå till allmänhetens tjänst. Traditionell taxi för allmänheten kommer att försvinna och det blir fritt spelrum för svarttaxi, som vi vet redan opererar i Mora i veckosluten.

Det var i förra veckan Mora Taxi överklagade Dalatrafiks upphandling till länsrätten, bland annat på de grunder som angivits.

Samtidigt har samtliga anställda varslats. Det handlar om 20 personer, eller omräknat 13-14 heltidstjänster.

Med anledning av lagda varsel kommer Transportarbetareförbundets representant att besöka Mora Taxi den 21 december.

- Det är följden av de lagda varslen, men Transport inser nog att det inte finns något att göra, summerar Bo Kjellsson.

Det här bedöms vara en ödesupphandling för hela länet. Taxi för allmänheten är en funktion som kan försvinna och det borde vara något som berör respektive kommunledning i länet.

Nyordningen träder i kraft den 1 juli 2007.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons