Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20-talet tjänster för undersköterskor bort

Annons

Det säger på tisdagskvällen Helena Bååth, ordförande i Kommunalfacket Dalarnas sektion 21 som organiserar personal vid lasarettet.

Hon bedömer att 20-talet tjänster/personer motsvarar ungefär halva styrkan av undersköterskor vid medicin-geriatrik.

-Vi befarar att detta kommer att slå väldigt hårt mot patienterna. Om det nästan bara blir sjuksköterskor kvar, vart tar då omvårdnadsbiten vägen? Är sjuksköterskor beredda att ta på sig undersköterskornas uppgifter? undrar Bååth.

Det mesta talar nu för att Kommunal kommer att ta kontakt med Arbetsmiljöverket och be det att inspektera förhållandena vid lasarettet och granska arbetsgivarens beslut om nedskärningar.

-Vi hävdar att det med tanke på omvårdnadsbiten behövs fler undersköterskor. Och sett till arbetsmiljön skulle besparingarna leda till ensamarbete för undersköterskorna och det är vi motståndare till.

Kommunal kan tänka sig att gå med på att någonstans mellan 10 -15 tjänster för undersköterskor tas bort på medicin-geriatrik. Hur många tjänster för undersköterskor, och sjuksköterskor, som kan försvinna på akuten och vårdcentralerna är oklart. Om dessa delar har det ännu inte förhandlats.

Hittills har landstinget sagt att man hoppas kunna undvika direkta uppsägningar. Bååth uppger att undersköterskorna har möjlighet att ansöka om avtalspension. Denna möjlighet finns för dem som är födda 1946 eller tidigare.

-Inom landstinget i Västerbergslagen har vi totalt 75 - 80 undersköterskor. Jag gissar att cirka 30 är födda 1946 eller tidigare.

Avtalspensionen kommer att motsvara 80 procent av den pensionsgrundande lönen. Under åren som avtalspensionär, fram till ålderspensionen vid 65, kan de berörda ta andra jobb utanför landstinget som ger årsinkomster på max cirka 120 000 kronor utan att det påverkar avtalspensionen.

Alla undersköterskor kan ansöka om avgångsvederlag på högst 18 månadslöner eller studiestöd motsvarande högst 18 månadslöner. I första hand vill landstinget försöka omplacera övertaliga till exempelvis Falun, Mora eller Säter.

-Det är nog svårt att pendla eller flytta om man har familj och hus här, säger Helena Bååth som också tycker att den erbjudna avtalspensionen borde vara högre med tanke på undersköterskornas låga löner.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons