Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20-tal får jobb hos Lemont

Annons

En affär på flera tiotals miljoner kronor?

-Det kommenterar vi inte, svarar Sören Ramström, vd för Siemens Industrial Turbomachinery AB, vid en presskonferens vid 11-tiden på fredagen.

Ett par timmar tidigare har personalen informerats. I stort sett bekräftades de uppgifter som NLT presenterade i fredagens tidning.

-Diskussioner har pågått i två tre månader men ännu är ingenting definitivt klart, säger Tomas Olofsson.

Möjligheten till fortsatt arbete i lokalerna i Östansbo ska ses som ett erbjudande, det finns inget tvång och inga fällor, betonar han.

Om personalen får ta med sig sin anställningstid över till Lemont är inte klart, inte heller om Siemensfolkets löner kommer att justeras hos den eventuella nya arbetsgivaren.

-Jag vet inte vad de tjänar i dag men vår idé om att ta över bygger inte på att personalen ska få sämre betalt.

- Vi tror att vi kan driva detta till lägre kostnader än Siemens tack vare att vi inte är något tjänstemannatungt företag. 37 av våra 42 anställda arbetar i produktionen, berättar Olofsson.

Om förhandlingarna går i lås kommer Lemonts nya personal i Ludvika att fortsätta arbeta med tillverkning av turbinskovlar. Siemens har inte lämnat några garantier om att köpa från Lemont, men näst intill.

Sören Ramström säger att han skulle bli förvånad om inte en stor del av de 37 anställda är intresserade av erbjudandet från Lemont. Vad som kommer att hända med dem som inte får plats hos Lemont är oklart.

Enligt verkstadschefen Jan-Olof Greek har anställda i Ludvika sedan lång tid kunnat söka lediga jobb hos Siemens i Finspång.

-Det finns fortfarande möjlighet att söka jobb i Finspång men de som inte får jobb hos Lemont är inte garanterade arbete i Finspång, betonar Greek.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons