Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20-tal ABB-svenskar i terrorns Saudiarabien

Annons

Svenska ABB Power Technologies, PT, har verksamhet i Saudiarabien. För knappt en månad sedan förlorade ABB-koncernen fem medarbetare i ett terrordåd i Saudiarabien, som nu nästan dagligen skakas av nya terrordåd.

- Det var vår olje- och gasdivision, ingen svensk verksamhet. Den gången kallade man hem samtliga medarbetare som jobbade på den divisionen, säger Per Lennart Berg.

Terrordådet i början av maj hade ingen direkt påverkan på ABB:s svenska projekt som ligger i andra delar av landet, ett 20-tal svenskar från företrädesvis PT-divisionen arbetar i Saudiarabien.

- Var säger vi inte av säkerhetsskäl. Nu är läget sådant att vi inte skyltar var vi håller till, säger presschefen Per Lennart Berg.

Svenska ABB-projekt gäller bland annat FACTS-anläggningar som ska öka överföringsförmågan till landets huvudstad

I helgen har ABB satt ihop ett globalt team för att se över situationen i landet.

- Vi följer nu dagligen utvecklingen noga och det har vi gjort en tid. För närvarande har vi inga drastiska åtgärder planerade, säger Berg.

Sveriges ambassadör i Saudiarabien berättar för nyhetsbyrån TT om en vardag för svenskkolonin som präglas av ett maximalt säkerhetstänkande.

-Säkerheten är så hög den kan vara. Nästa steg är att lämna landet, säger ambassadör Åke Karlsson.

Enligt ambassadör Karlsson bor och arbetar 700-800 svenskar i landet, de allra flesta kring huvudstaden Riyad i centrala delarna och staden Jidda i väster vid Röda havet. al-Khubar där en svensk kock blev ett terroroffer ligger i öster vid Persiska viken.

Det är runt Persiska viken som det stora kraftöverföringsprojektet Gulf Interconnection håller på att handlas upp där en HVDC-station i den Saudiska staden Ghunan kan bli av intresse för ABB i Ludvika.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons