Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20 procent fler älgar får skjutas

Annons

Trots att älgjägarna på långt när inte nådde sin kvoterade del under den förra älgjakten så ökas tilldelningen kraftigt under jakten 2003/2004.

I Ludvika kommun ökas antalet djur från 515 till 646 och i Smedjebacken från 210 till 245. Med andra ord 166 fler än i fjol. En ökning med mer än 20 procent.

Totalt får alltså 891 vuxna djur fällas inom kommunerna.

- Det är markägarna som tillammans med jaktkretsarna diskuterar sig fram till det antal djur som ska fällas, säger Margareta Wikström, jakthandläggare vid länsstyrelsen i Falun.

- Som regel följer vi sedan viltrådsstyrelsens beslut.

När det gäller antalet kalvar så finns inga direkta föreskrifter utan kretsarna har som regel att skjuta lika stort antal kalvar som vuxna djur.

Ludvika jaktvårdslag har ingen tillökning av sin kvot på 83 vuxna djur. Av dessa sköts 57 under den senaste jakten.

- Markägaren och jaktkretsen ser till älgskadefrekvensen på skogen. Vi bedömer att denna har minskat och därför nöjer vi oss med samma antal djur som i fjol, förklarar Kjell Hallgren i kretsen.

I Grangärde är det rakt motsatt förhållande och där ökar man från 254 djur till 339.

Hellefors Jaktskytteklubb ökar på sin kvot från 150 till 185 vuxna individer.

När det gäller Smedjebacken så är det Söderbärke jaktvårdskrets som står för höjningen. Från 86 till 119 vuxna djur. En ökning får även Gösta Holms jaktlag på Wiksnäs gård. Där får nu tre djur skjutas mot endast ett i fjol.

I övriga kretsar oförändrat.

När det gäller fjolårsjakten så sköts 573 djur mot tillåtna 725. Det innebär att mar än vart femte djur undvek att förpassas till de sälla jaktmarkerna.

Från jaktstarten i oktober är det tillåtet att jaga älg fram till den 31 januari.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons