Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20 operationer ställs in på grund av strejk

Annons

Under måndagen pågick, och i dag pågår, operationer på Ludvika lasarett. Men från och med i morgon, onsdag, utförs inga planerade operationer. Orsaken är strejken på sterilcentralen, vilken medför att det råder brist på sterila instrument.

Normalt levereras sterila redskap tre gånger i veckan till operationsavdelningen. Nu kommer man att använda en liten autoklav (steriliseringsapparat) som finns på operationsavdelningen, samt de som finns ute på vårdcentral-erna, för att rengöra de verktyg som behövs till högprioriterad och akut vård.

Av de operationer som planerats in under de två strejkveckorna kommer endast de högprioriterade att utföras. Cirka 20 operationer ställs därmed in.

- Vi kan inte operera utan sterila instrument, därför måste vi ställa in. Men målet är att erbjuda de flesta en ny operationstid innan midsommar då vi stänger för sommaren, säger Marie Svensson, föreståndare på operationsavdelningen.

Strejken på sterilcentralen kommer att fortgå i två veckor om inget avtal nås.

Att obduktionsteknikern är uttagen i strejk fram till söndag den 25:e maj kommer inte att påverka verksamheten märkbart, enligt Lisbeth Isaksson, verksamhetschef på medicin och geriatrik. Redan innan strejkvarslet lades var obduktionsteknikern bokad för utbildning under torsdag och fredag denna vecka. Under den tiden tillåts en vikarie arbeta för honom. Fram till dess är dock obduktionsavdelningen stängd.

Både patienter och vårdanställda som NLT talade med under måndagen uppgav att det är synd att strejken drabbar patienterna, samtidigt som de sympatiserar med de kommunalanställda vårdarbetare som strejkar.

- Men det hade kanske varit ännu bättre om man tagit ut all SL-personal eller liknande så att det märkts mer direkt, säger Birgitta Jönsén på akutmottagningen.

PETRA HOLMLUND

Mer läsning

Annons