Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20 miljoner kronor extra räcker inte

Annons

- Men allt beror på hur vi klarar av att hålla vår budget för i år. Men vi kommer inte att klara av att gå ned på den tilldelade ramen, säger förvaltningschefen Nils Nyström.

Nämndens ordförande, Folke Thelin (s), räknar kallt med att det måste skäras mellan fem och tio miljoner ytterligare i verksamheterna, att lösa det med en skattehöjning anser han är uteslutet.

- Jag är rädd för att det blir ytterligare neddragningar utöver redan beslutade. Men det blir svårt, det går inte att flytta människor som man flyttar tegelstenar, vi hoppas kunna pruta utan att det ger kvalitetsförsämringar men det blir svårt, säger Thelin.

I veckan har politikerna i vård och omsorgsnämnden klubbat årets extraordinära besparingar, det innebär att 15-talet tjänster försvinner redan i år.

- Vi klarar det med naturliga anpassningar, om man inte hittar nytt arbete så placeras man i en personalpool. Det är inte våra fast anställda som drabbas utan vikarierna, säger förvaltningschefen Nils Nyström.

Trots protester från pensionärer som besöker terapin i Marnäsliden så dras personalen in i sommar.

- Visst har vi tagit till oss kritiken men det föranleder inga ändringar i sparförslaget, säger Nyström som dock lovar ytterligare översyn då det kan finnas personer som är lagmässigt garanterade terapiverksamhet.

Hårdast har FUB i Ludvika/Smedjebacken agerat då de motsatt sig att kommunen från den första juni drar tillbaka habiliteringsersättningen på upp till 30 kronor per dag som betalas ut för att premiera handikappade som gör dagliga insatser inom exempelvis dagcenterverksamheten.

Nyström anser att trots att ersättningen dras in så står sig kommunens insatser väl i en jämförelse med andra kommuner i länet.

- Vi tog över dagcenterverksamheten från landstinget 1993 och därefter har bland annat lagen om stöd och service tillkommit. Trots allt har den här gruppen fått det bättre, anser Nyström.

- Hur väl vi lyckas driva igenom besparingarna i år kommer att bli avgörande för hur vi ska klara 2005 års verksamhet. Men redan nu vet vi att vi kommer att bli tvingade till en ny organisationsöversyn, säger Nils Nyström som hoppas att det nya demensboendet som startar i Marnäs i februari-mars nästa år kommer att leda till minskad kö till äldreboendena.

- Vi har nu hela 18 personer som beviljats men inte kunnat få plats inom boende med helinackordering och 15 i kön till servicelägenheter. Så lång kö har vi inte haft på många år, det kommer att bli en tuff höst för vår förvaltning, säger förvaltningschefen Nyström.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons