Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20 människor dör varje dag

Annons

Varför förkastas alkoholforskningen av så många?

Forskningen säger att pris och tillgänglighet är våra starkaste instrument för att hålla nere alkoholkonsumtionen.

Kan det vara så att forskningen berör alla andra och inte gemene man eller är det helt enkelt så att den får folk att få dåligt samvete, och i och med det blir vi "anti"?

Nu är det faktiskt så att sambandet mellan alkoholkonsumtion och dödlighet är väl dokumenterat. För att inte nämna andra viktiga konsekvenser, som till exempel hustru- och barnmisshandel (200 000 barn lever i missbruksmiljöer), sexualbrott (fyra fulla killar som i timtal har samlag med en full kvinna och inte har en aning om att hon nog inte vill det) och skadegörelse.

Ratt- båt- och skoterfylleri, krogbråk, ekonomiska problem (pengar till alkohol finns alltid), otrohet och spruckna äktenskap, lögner, fallolyckor. Många kan nog känna igen sig i ovanstående. Men ändå är mycket av detta socialt accepterat om det har skett i samband med fylla. För mig är det en paradox att alkoholkonsumtion är så socialt accepterat, ja till och med normaliserat, medan missbruk är så förhatligt som är ett resultat av det förra.

Om vi då tillåter längre öppettider på pubar och öltält överallt samt sänker alkoholskatten, minskar konsumtionen då?

Finns det någon forskning som säger att lägre priser och ökad tillgänglighet = minskad konsumtion?
Ska vi acceptera att det dör cirka 20 människor om dagen på grund av alkohol plus alla andra tragedier i vardagen som alkoholkonsumtionen skapar.

BJÖRN OHLSSON, IOGT-NTO, MAGNETEN I LUDVIKA

Mer läsning

Annons