Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20 av 25 anmälda våldtäkter lades ner till åtal

Annons

Mellan oktober 2003 och september i år tog åklagarkammaren i Falun 25 beslut rörande våldtäkt eller grov våldtäkt där offret var över 15 år.

I bara fyra fall väcktes åtal.

Hela 20 förundersökningar lades ned.

- Det är relativt dåliga siffor, säger Fredrik Skoglund, chefs-åklagare vid åklagarkammaren i Falun.

Rikspolisstyrelsen och Riksåklagaren, RÅ, har nu beslutat att granska nedlagda våldtäktsutredningar i fyra län, bland annat Dalarna.

Detta för att kontrollera hur kvalitet och handläggningsrutiner ser ut.

- Vi ska granska utredningarna och försöka skapa oss en bild av hur polis och åklagare arbetat. Vi vill se om vi kan upptäcka några systematiska brister, säger Stig Ericsson, tillsynschef på Rikspolisstyrelsen.

Enligt Ericsson är en av orsakerna till granskningen den debatt som pågått under den senaste tiden.

I våras visade två av varandra oberoende undersökningar av anmälda våldtäkter att mycket få anmälningar leder till åtal. Utredningarna läggs ned i ett tidigt skede, ofta med rubriceringen att brott inte kan styrkas.

Christian Diesen, professor i processrätt vid Stockholms universitet, menade i ett inlägg på DN debatt att kvinnor som anmäler våldtäkt bemöts av misstro och skepticism. Polis och åklagare utgår från att de flesta anmälningarna är falska.

Detta fick överåklagare Agneta Blidberg att ta initiativ till en granskning av de kritiserade utredningarna. I dagarna beslutade Blidberg att återuppta tre nedlagda våldtäktsutredningar i Stockholm.

- Generellt sett är våldtäktsbrott svåra att utreda. Ofta saknas vittnen och ord står mot ord, säger Stig Ericsson.

Chefsåklagare Fredrik Skoglund välkomnar en granskning av de nedlagda utredningarna i Dalarna och säger att det är viktigt att upptäcka eventuella fel i processen, från det att brottet upptäcks och anmäls till ett slutligt beslut om åtal eller inte.

- Det kan handla om allt från att polisen inte säkrat bevis till att åklagaren gett polisen för dåliga direktiv, säger Fredrik Skoglund.

Inspektioner ska genomföras i fyra län: Dalarna, Blekinge, Jönköping och Västernorrland.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons