Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20 års kamp gav resultat

Annons

Själv sitter hon i Blötbergets skolas verksamhetsråd.

Föräldrarna till de barn som bor i Gonäs, och antingen åker till Ludvika eller Blötberget för att gå i skola, kan nu andas ut.

Under sommaren kommer nämligen Ludvika kommun sätta spadarna i marken utanför Folkets hus i Gonäs. Anledningen är att en bussficka ska anläggas där.

Under 20 års tid har verksamhetsrådet vid Blötbergets skola försökt få en bussficka utanför Folkets hus i Gonäs.

- Som det ser ut i dag, är trafiksituationen klandervärd, sade Eva Sandberg från Gonäs, som är mor till Emil och Jonas, som båda går på Blötbergets skola.

- När jag hämtar barnen sitter jag med andan i halsen. Det väller ut barn ur bussen, och så ska de springa över vägen. För bilister som kommer från Ludvika, är sikten mycket dålig.

Också Ulf Svensson, som är ordförande i Folkets husföreningen, har uppfattat trafiksituationen som farlig.

- De som bor nära busshållplatsen brukar berätta att de inte vågar titta mot den när barnen går av bussen. De är så rädda att någonting ska hända.

Det var därför som Folkets hus föreningen beslutade att överlåta marken för byggandet av bussfickan.

När NLT besökte Gonäs, hade redan den tänkta bussfickan stakats ut med pinnar. Föräldrarna som kommit för att titta på underverket, var glada men reserverade.

- De satte upp pinnar en gång i våras, och sa att de skulle börja bygga så snart frosten gick ur marken. Så blev det inte, och därför vågar vi inte hoppas för mycket, fortsatte Eva Sandberg.

- Men om det verkligen stämmer att byggandet snart ska ta vid, så är det givetvis fantastiskt, sade Marita Odén i Blötbergets skolas verksamhetsråd.

Och enligt Christer Lindberg på tekniska kontoret, kommer bussfickan att färdigställas under sommaren.

- Anledningen till att vi börjar bygga nu är att vi äntligen har fått kollektivtrafik- och trafiksäkerhetspengar, sade han.

- Det är ett 50-procentigt bidrag som ska se till att skolvägarna blir säkra. Sammanlagt kommer bygget att gå på 150 000 kronor.

- Eftersom föräldrarna har varit angelägna, är det roligt att vi kan ordna det här till slut, avslutade Lindberg.

STINA ANDERSSON

Mer läsning

Annons