Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20 000 anställda får lämna ABB?

Annons

Metalls ordförande i Ludvika Rolf Häggman vill att Sverige ska få fribrev denna gång då de svenska enheterna och då speciellt Ludvika går rekordbra.

ABB koncernen inledde ett stort 18-månaders besparingsprogram i juli 2001 som värderades till 500 miljoner dollar. Det hade till slutet av september 2002 resulterat att 13 100 jobb försvunnit från ABB.

Det var 1 100 fler än aviserat och detta program bedömer ABB ska få full effekt från mitten av 2003.

I går tillkännagav ABB ett nytt program värderat till 800 miljoner dollar, 7,5 miljarder kronor.

"Att nå en markant lägre kostnadsbas är en viktig prioritering", säger koncernchefen Jürgen Dormann.

Att det väntar nya stora neddragningar i det krisdrabbade ABB är ställt utom allt tvivel. ABB gick med 1,7 miljarder i förlust i stället för en förmodad vinst.

Av den förra neddragningen drabbades Sverige med 2000 färre jobb. Fast Ludvika som utgör koncernens enda positiva tillgång med sina orderrekord har sannolikt nettoökat med flytterna av verksamhet till Ludvika trots anpassningen inom HVDC-delen för ett år sedan.

Vid den förra nedgången gjorde facken en beräkning vad det den matematiskt skulle betyda och kom fram till att 1 600 i Sverige väntas bli berörda.

Använder man samma relationer som vid den förra bantningen innebär det närmare 21 000 arbetstillfällen i världen varav 3 200 i Sverige.

Denna gång har dock ABB inte satt upp något officiellt mål i antal personer som ska bort.

- Vi gjorde en ganska bra bedömning förra gången. Men nog tycker jag att NLT:s beräkning låter lite för pessimistisk, säger civilingenjörernas företrädare Bertil Nordqvist och hoppas att det inte blir så tufft:

- Sverige borde få ett bättre utfall denna gång då andra länder haft svårare att anpassa sig. Jag är bekymrad för företagets läge och de anställda som kommer att drabbas Läser man rapporten positivt så finns inslag som gör att jag bedömer att redan inom ett år så kommer svenska ABB att redovisa en miljardvinst, säger Nordqvist som hoppas att det finns annat att spara på än personalen.

De nya besparingarna kommer delvis att uppnås genom minskningar av personalstyrkan, enligt Dormann.

Metallordföranden Rolf Häggman säger:

- Ludvika och Sverige går bra, resten av ABB borde göra sitt. Sverige borde få fribrev.

SIF:s ordförande Nils-Olov Olsson:

- 800 miljoner dollar! Det är mycket pengar det och jag vet inte vår roll i det stora hela. ABB går med förlust och det gör inte Kraftproduktsdivisionen i Ludvika som bara har positiva resultat. Jag förutsätter att ABB är klokt att inte skära där det går bra. Det vore fel att hacka bland godbitarna. Måste det sparas så bör det ske i de länder som inte går bra.

- Utilities går inte lika bra men nu ska vi slås samman igen. Vi tycker att det är bra för nu är vi tillbaka till det som var Asea, säger Olsson som också noterat att hans kollegor vallfärdar till banken för att handla billiga ABB-aktier:

- Det visar att vi i Ludvika tror på ABB, säger Olsson.

Ledarnas ordförande Nils Erik Hedberg är mycket orolig:

- Det enda som var bra i rapporten var att ABB börjar spara i koncernledningen där två av åtta får gå. Jag är produktionsmänniska och tycker att det är bra om vi får fler i produktion och färre höga chefer.

- Här i Ludvika går det bra ekonomiskt på transformatorer där jag finns men på HVDC är det tungt liksom på Assist. Jag är mycket orolig för att sparprogrammet också får effekter i Ludvika. Sparprogrammet ska ju pågå i hela 18 månader så det finns anledning att vara orolig för arbetstillfällena.

- Det är ett klassiskt utspel när det går dåligt, det första man gör är att göra sig av med folk, säger Ledarnas ordförande.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons