Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2 700 fler elever men färre lärare

Annons

Enligt Lärarförbundet skulle det behövas 10 000 kronor per elev för att återställa den vuxentäthet som rådde innan nedskärningarna under 1990-talet. Mer skolpersonal ger eleverna den kvalitet som de förtjänar, menar förbundet.

- Jag tror att siffrorna kan översättas ganska väl på länet, säger Ingrid Silfverberg, regionombudsman på Lärarförbundet.

Enligt Skolverket måste över 70 000 lärare rekryteras till Sveriges skolor under perioden 2001-2005. Pensionsavgångar betyder att cirka 40 procent av landets lärare måste ersättas under de kommande tio åren.

- Tillgången på behöriga lärare är förhållandevis bra i Dalarna, men graden är fortfarande mindre än för tio år sedan, säger Ingrid Silfverberg.

Gunnar Enequist, utredare på Skolverket, menar att det kommer att bli uppenbara problem att få tag på utbildad personal i och med pensionsavgångarna.

- Det spelar ingen roll om utbildningsplatserna ökar. Det tar ju flera år innan personerna examineras, säger Gunnar Enequist.

I dag finns många utbildade lärare som jobbar med annat. En undersökning som Lärarnas riksförbund och SCB gjort visar att cirka 20 000 före detta lärare i yrkesverksam ålder är intresserade av att åter jobba i skolan.

Mer läsning

Annons