Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2,5 års fängelse för sexövergrepp på barn

Annons

Så skriver Falu tingsrätt i sin dom mot den 27-årige man från Ludvika som på torsdagen dömdes till 2 år och 6 månaders fängelse för grovt sexuellt utnyttjande av underårig samt sexuellt utnyttjande av underårig.

Han ska dessutom erlägga skadestånd på sammanlagt 305 000 kronor till de tre barn som han utnyttjade vid ett flertal tillfällen under hösten 2004 och våren 2005.

Han dömdes 1999 av Ludvika tingsrätt för misshandel och sexuellt utnyttjande av underårig till skyddstillsyn.

Mannen har bland annat haft anala samlag med en 6-årig pojke samt vaginala och anala samlag med en 5-årig flicka. Han har dessutom sexuellt berört könsorganet på en 1-årig pojke.

Han erkänner sig skyldig till gärningarna men förnekar vaginalt samlag med flickan utan endast att han berört hennes könsorgan med sin penis.

Han uppger vidare att det endast varit frågan om totalt cirka sex gärningstillfällen mot pojken. Barnen i sin tur talar om "jättemånga" och upp till 70 tillfällen.

Hela huvudförhandlingen i Falu tingsrätt hölls inför stängda dörrar. Även stora delar av tingsrättens dom är sekretesstämplad.

Den rättspykiatriska undersökningen visar att gärningarna inte har begåtts under inflytande av allvarlig psykisk störning. Av den anledningen finns det ingen anledning att överlämna 27-åringen till rättspsykiatrisk vård.

Undersökningen klargjorde att det inte fanns några legala hinder att utdöma ett fängelsestraff.

Mannen har varit häktad sedan den 23 april och ska även kvarstanna i häktet till domen vinner laga kraft.

Domen kan överklagas till Svea hovrätt senast den 14 juli.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons