Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2|200 journalister i konflikt

Annons

2|200 journalister har inlett en arbetstidsblockad som successivt kommer att trappas upp. Det skedde sedan Journalistförbundet (SJF) tackade nej till medlarnas slutbud i konflikten med Tidningsutgivarna (TU).

Konflikten innebär att ett 70-tal tidningar togs ut i en arbetstidsblockad, som trädde i kraft 15.15 i dag. Blockaden gör att personalen inte får jobba mer än 40 timmar per vecka eller 8 timmar om dagen.

Journalistförbundet (SJF) tackade nej till medlarnas korrigerade slutbud i konflikten mellan SJF och Tidningsutgivarna (TU) i dag.

Journalistförbundets nej innebär alltså att man tar första steget i en arbetstidsblockad som trappas upp i ytterligare två steg om parterna inte kan nå en lösning.

Tidningsutgivarna (TU) sade ja till det korrigerade slutbudet.

Men Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hultén är mycket besviken över att parterna inte har nått en lösning.

I början av nästa vecka trappar SJF upp konflikten med ett nytt vapen. Ett tiotal tidningar förbjuds att ta in material som inte producerats av den egna redaktionen, till exempel frilanstexter eller material från nyhetsbyråer som TT.

Omkring 2|200 journalister är uttagna i konflikten.

En av Journalistförbundets stridsfrågor har varit höjda minimilöner. Målet är 25|000 kronor i månaden till medarbetare med minst 15 år i yrket.

"Det förslag vi fått är inte tillräckligt och omfattar inte den grupp vi vill. Dessutom strider det mot avtalets grundläggande principer om att medarbetare ska behandlas lika oavsett ålder och kön", skriver Lindblom Hulthén i ett pressmeddelande.

Hon menar också att medlarna inte förstått fullt ut hur viktig den individuella upphovsrätten är.

Om den infekterade frågan om vem som ska ha makten över upphovsrätten säger TU:s förhandlingschef Björn Svensson:

Han menar att avtalsförslaget öppnat för lösningar i de flesta frågorna:

Han säger också att medlarna nu förklarat att retroaktiviteten försvinner när journalistförbundet utlöser varslen.

TT

Mer läsning

Annons