Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2 000 scouter i Gustav Vasas spår

Annons

Det formligen myllrar av scouter i Kopparbo för närvarande. Redan en bit in på den slingriga grusvägen dyker mindre patruller upp.

Och innanför den stora portalen som tveklöst deklarerar att nu är man framme i baslägret, är runt ett par tusen stora och små, unga och gamla, svenska och utländska scouter sysselsatta.

Nja, kanske inte riktigt alla på en och samma gång. Karin Olsson, 11 år, från Ludvika har tid att sitta en liten stund och prata med tidningen.

- Det är jättekul att vara här. Jag har varit här tidigare. Fast då var jag minior och fick bara stanna halva veckan, upplyser hon.

Att vara minior är nämligen det första steget mot att bli riktig scout. Till miniorer räknas sex-sju-åringarna.

Och just denna onsdag väntas Dalacamp VI växa ytterligare. Lagom till torsdagen då årets medeltidstema når sin kulmen anländer cirka 500 miniorer. Det sammanlagda antalet scouter drygas därmed ut till ungefär 2 500 personer. Till detta ska läggas 150 funktionärer.

Detta är ändå inget rekordstort antal deltagare. Det hittills största scoutlägret i antal deltagare räknat anordnades 1986.

Scout 86, Bergslägret, som var ett förbundsläger samlade 4 500 scouter.

Sedan Svenska Scoutförbundet 1967 skrev under hyreskontraktet för mark och fastigheter med Domänverket och tog Kopparbo i besittning året efter har anläggningen växt, utvecklats och frodats.

När årets lägervecka arrangeras är det på en anläggning som imponerar. Inte minst på de unga scouter som rest över världshaven för att komma dit.

- Scouterna från USA tycker det är helt fantastiskt att de får fälla träd, påpekar Agne Sjögren, press- och informationsansvarig.

- I USA anordnas scoutlägren i parker där de inte får röra växtligheten.

Sam Wilson och Ryan Rodger, 15 respektive 14 år, från Skottland är måhända inte lika förundrade som de amerikanska scouterna.

Men visst fascineras de också över den svenska allemansrättens unika privilegier. För att inte tala om de svenska knotten, de är hemska.

I övrigt trivs dock Sam och Ryan synnerligen bra på sitt livs första utlandsläger. Duon sätter en extra guldkant på Dalacamp VI genom att bära kilt och spela säckpipa.

Guld är också vad scouterna bokstavligen talat har chansen att vaska fram vid en av det stora flertalet aktiviteter som ständigt pågår i lägret.

I de små dammarna vid den tydligt markerade och inhägnade "inmutningen" har äkta guldkorn strötts i vattnet. Daniel Eriksson var en av dem som fick en släng av guldfeber när han vaskade fram ett litet korn av ädelmetallen.

Att vara scout är inget latmans-jobb. Gösta Bergström, kårordförande från Ludvika, förklarar att varje "by" tar sitt eget ansvar.

Maten hämtas med cykelkärra varje dag från den centrala lagerbyggnaden. Organisation är a och o i det här sammanhanget.

- Det måste gå undan eftersom vi ska hinna laga till mat och äta mellan aktiviteterna.

- Vi har särskilda patruller som tar hand om exempelvis disken eller vedhämtningen, berättar Gösta Bergström.

Han har inget att klaga på vad gäller de unga scouternas flit. Det har heller inte Per Wickström som i debuterar i rollen som lägerchef:

- Lägrets ledare samlas till ett möte varje morgon där vi går igenom vad som hänt och vad som väntar under dagen.

- Det enda egentliga problemet som vi har är att några slarvat med att dricka. Vissa har klagat över huvudvärk eller att de känner sig orkeslösa.

- Men det har kunnat kopplas till att de inte druckit tillräckligt med vatten.

Torsdagen väntas dock som sagt bli en dag utöver det vanliga. Efter det förmodat svettiga Vasaloppet som körs på ängarna vid Övre Malingsbosjön tas ett kliv tillbaka till 1500-talet.

Hela lägret förpassas tillbaka till medeltiden med gycklare, eldslukare (?), marknadsstånd och så förstås tidsenliga kläder.

Pengar som tjänas in skickas vidare till Frälsningsarméns pojkhem Skangal i Estland.

Dessutom ska Gustav Eriksson Vasa väljas till kung. Och under kvällen blir det lägershow då det enligt Agne Sjögren väntar en riktig överraskning.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons