Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2 000 firade traditionellt i Rättvik

Annons

Som traditionen bjuder hade festtåget både förridare och fanborg. Med fanns givetvis också Rättviks spelmanslag och Rättviks folkdanslag. Lövgirlanden följde med tåget och även flera lövade vagnar.

Midsommarfirandet i Rättviks gammelgård är en tradition sedan lång tid tillbaka och Rättviks hembygdsförening är arrangör:

- Vi har haft det sedan minst ett 50-tal år tillbaka, berättar Sune Garmo som är ordförande i Rättviks hembygdsförening.

Klockan 17.30 avgick tåget och efter en halvtimme var man framme vid gammelgården. Där bjöd Rättviks folkdanslag på folkdanser och givetvis blev det även musik och sång. Drygt 2 000 besökare fanns på plats och det var ett färglatt hav av människor som bevittnade årets majstångsresning.

Midsommartalet hölls av komminister Stefan Fredriksson.

Vad avgjorde valet av talare i år?

- Vi delar gracerna till höger och vänster. Vi har en duktig talare i Stefan Fredriksson som också är "vår herre" i Himlaspelet. Han har spelat "vår herre" i ett tiotal år, säger Sune Garmo.

Vad tror du midsommarfirandet betyder för människor?

-Det är viktigt med traditionerna, att man slår vakt om dem. En traditionslös människa är fattig, säger han.

Efter en något molnig inledning på kvällen sprack molnen upp och solen värmde skönt i sommarkvällen. Senare under kvällen fick de danssugna sitt lystmäte när det bjöds upp till logdans.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons