Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

19 miljoner räddar bibliotek

Annons

Roger Stål läste i lördagens tidning om de besparingar som föreslås inom kultur- och fritidsförvaltningens område. Han tog kontakt med nämndordföranden Ingvar Henriksson, s, som bekräftade att tjänstemännen lagt fram ett sparförslag.

Politikerna i nämndens arbetsutskott ska diskutera förslaget vid ett möte på torsdag. Stål gör dock klart att sparidéerna kring biblioteket och Ludvikaarrangemanget Dans på stan, kan skrinläggas.

- Skulle det visa sig att dom i Sunnansjö inte har lånat ut en bok på två år så får jag väl omvärdera detta. Men för två år sedan öppnade vi biblioteket för att det skulle vara bättre än en bokbuss. Då skulle det kännas konstigt om vi gick tillbaka till det alternativet.

Roger Stål konstaterar att arbetet med 2003 års budget ännu inte kommit i gång på allvar. Nämnderna har fått sina ramar men det innebär inte att det är uteslutet att ramarna får överskridas.

- I de totala budgetramarna har vi reserverat en buffert på 13,5 miljoner för oförutsedda utgifter samt budgeterat ett överskott på 5,5 miljoner.

Detta, förklarar Stål, är pengar som kan satsas på nämnder som har bra motiveringar för att få extraanslag.

- I vår miljardbudget sitter vi inte och biter på naglarna för några hundra tusen hit eller dit.

Däremot blir det inte tal om att satsa en del av de 19 miljonerna på sänkt skatt. Sänktes kommunalskatten med tio öre skulle det kosta kommunen cirka 3,7 miljoner kronor, enligt vad Christian Rickardsson vid ekonomikontoret uppger för NLT.

- Så länge vi inte genomfört programmet med renoveringar av skolorna fullt ut och så länge som det finns behov av åtgärder i äldreomsorgen, finns inga skäl att prata om skattesänkningar.

Det betonar riksdagsmannen Per Erik Granström.

Tillsammans med Stål och Gunilla Nygren, ordförande för Ludvika Arbetarekommun, deltog han i en presskonferens på tisdagen där s presenterade sitt lokala program inför valet.

- Den buffert som vi lagt in i budgeten för nästa år medger rent ekonomiskt att vi sänker skatten med både 25 och 30 öre. Höga skatter är inget självändamål men i motsats till de borgerliga prioriterar vi välfärdsfrågorna.

- Det är en övertro att tro att folk byter bostadsort bara för att det skiljer exempelvis 15 öre i skatt, fastslår kommunalrådet.

Gunilla Nygren:

- Jag tror inte att gemene man tycker att sänkt skatt är en viktig fråga.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons