Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

19-åringarna har Sveriges bästa tänder

Annons

I går presenterade Socialstyrelsen en granskning av ungas tandhälsa. Den visar att 19-åringarna som undersöktes i Dalarna under förra året i snitt hade 2,33 tänder som var lagade eller angripna av karies, vilket är lägst i landet. Dessutom var så många som 30 procent av 19-åringarna helt utan kariesangrepp, vilket också det är bäst i landet tillsammans med Uppsala.

Däremot visar granskningen ett något sämre resultat när det gäller utvecklingen av tre- och sexåringarnas tänder i förhållande till riket som helhet.

Men det är inget som man ska vara speciellt orolig för, enligt övertandläkare Bo Bjerner:

- Inte ens hälften av treåringarna har undersökts. Vi har ju haft några år med bemanningssvårigheter, vilket inneburit att man helt enkelt har undersökt färre barn. Och de man inriktat sig på är de som haft problem. Men lägger man till alla barnen är jag övertygad om att det ser väldigt bra ut även där.

I granskningen finns också tolv-åringar med. Även där ligger

Dalarna i toppen när det gäller andelen som är helt fria från

kariesangrepp.

- 19-åringarna är den mest intressanta gruppen, eftersom det är sista året i den fria barn- och ungdomstandvården. Där görs alltid omfattande undersökningar. Därför är det extra roligt att vi ligger i topp där, säger Bjerner.

Att tandhälsan bland barn och unga fortsätter att bli bättre och bättre förvånar egentligen Bjerner.

- Ja, med tanke på allt snask och läsk man ser ute . Men jag är förstås tacksam för att det ser så väldigt bra ut. Det största bekymret är att bevara de fina tänderna som ungdomarna har när de lämnar den fria tandvården. Risken är att man vill lägga pengarna på annat i stället.

- Man lägger mer pengar på att serva bilen än tänderna, vilket också förvånar mig, säger Bjerner, som tillsammans med kollegan Erik Uhrbom håller på med en stor undersökning av vuxnas tandvanor.

Återstår att se om resultatet blir lika lysande då.

Bästa tipsen för bra tandhälsa
DALARNA
– Var rädd om barnens tänder. Tänk på vad barnen stoppar i munnen och när de gör det.
Sara Ghasemi är tandläkarstuderande från Falun som just nu sommarjobbar hod Folktandvården i Britsarvet.
Tidningen bad henne dela med sig av de bästa tipsen för en fortsatt bra tandhälsa hos barnen:

*Det är jätteviktigt att barn äter regelbundet. Frukost, lunch, middag och ytterligare två måltider. ”Fem om dagen gör kroppen glad”, är en gammal känd slogan. Den gäller lika mycket för munnen.

*Skippa saften. Det är mycket bättre att ge barnen vatten. Och absolut inte saft i nappflaskan dygnet-runt till de små barnen. Saft och läsk innehåller väldigt mycket socker.

*Inget är förbjudet att äta, bara man äter det på rätt sätt. Frukt kan vara bra som efterrätt och mellanmål, men man ska vara medveten om att frukt innehåller en hel del socker. Och godis bara en gång i veckan. Det är ingen tillfällighet att lördagsgodis blivit ett begrepp. Visste ni att chips innehåller jättemycket socker? Ett paket chips på 250 gram innehåller 40 sockerbitar.

*Så fort barnen får sin första tand ska föräldrarna börja hålla rent. Föräldrarna ska ha uppsikt av barnens tänder till barnet blir 12 år. Man ska borsta varje morgon och kväll med flourtandkräm. Även mjölktänder är viktiga att hålla rena. Det kan bli hål även i en sådan, och det kan vara jobbigt att laga eller dra ut tänder för små barn. Dessutom är det viktigt att man lär barnen rätt från början.

*Låt en tandläkare eller en tandhygienist visa hur man gör rent tänderna på barnen. Det kan vara svårt, och det är jätteviktigt att man gör det ordentligt.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons