Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

19-årig kvinna från Dalarna blev gerillasoldat i Burma

Annons

19-åringen, som kallas Vanja men egentligen heter något annat, åkte på semester till Thailand i april. Hon sökte sig snart till ett flyktingläger i Mae Sot, på gränsen mot Burma. I flyktinglägret blev Vanja djupt påverkad av karenernas öde och ville göra mer för detta minoritetsfolk som strider för självständighet i Burma.

- Jag träffade henne i maj, när hon lärde ut engelska till flyktingarna i Mae Sot. Hon var väldigt intresserad av hjälparbetet som vi gör i Burma och ville se mer av det, säger David Eubank, som befinner sig i gränsområdet.

Vanja tog sig över gränsen till Burma, såg sjukvårdare i träning och bad om att få hjälpa till. Men David Eubank tyckte inte att hon hade rätt kvalifikationer.

- Hon är en entusiastisk tjej och jag beundrar hennes engagemang för karenerna. Men för att jobba här måste man kunna språket, ha de rätta kunskaperna, vara mogen och fysiskt stark.

David Eubank föreslog att hon kunde vara med i en särskild kvinnogrupp som skulle jobba med samhällsutvecklande frågor, men den skulle inte starta förrän i november.

Under tiden hamnade Vanja i militärlägret Walee Kee, som ligger bara 10 meter från gränsen mot Thailand.

Till Walee Kee kommer gerillasoldater för att vila upp sig, och för att träna. Där finns ett sjukhus där utländska läkare jobbar ibland. Inga strider pågår så här nära Thailand, men sårade förs till lägret för att få vård.

- Det är ett uppvisningsläger. Alltså, det är ju på riktigt, men det är ett ställe som journalister eller andra utlänningar ofta besöker för att få kontakt med karenerna. Det är ett förhållandevis säkert ställe.

Det händer att utländska legosoldater kommer dit för att sedan gå vidare ut i strid. Men enligt David Eubank ser man helst inte att utlänningar går ut i strid.

- Det vore inte bra för dem om utländska soldater blir sårade eller dödade. Men karenerna är väldigt hjärtliga mot utlänningar. Om du går till dem och säger att du vill stödja dem så kommer de att behandla dig som en kung.

David Eubanks intryck av Vanja är att hon söker äventyr. För tre veckor sedan berättade en vän till honom att han sett henne i Walee Kee, iklädd uniform med KNU-gerillans emblem. Håret hade hon rakat av och i bältet bar hon handgranater.

- Det var som ett skämt när jag såg bilderna. Man går inte omkring så i lägret.

- Samtidigt behöver vi fler människor som är som hon. Hon är en bra tjej med mycket engagemang. Hon kommer att kunna göra mycket gott när hon hittat rätt, säger David Eubank, som i går hade kontakt med KNU-gerillans ledning.

Enligt Bangkok Post vill nu gerillan att Vanja lämnar dem.

- Jag vet att de inte är glada över publiciteten. Det ser ut som att de har otränade soldater i sin armé.

Har hon tränat med vapen?

- Det kanske hon har. Men hon har aldrig deltagit i någon strid enligt de ledare jag har talat med i dag.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons