Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

19 år och mamma

Annons

- Hjälp! Vad ska jag göra, man kan väl inte få barn när man är så ung?

Det var Lisbets första tanke när hon som 16-åring fick reda på att hon var gravid. Hon oroade sig för vad alla skulle tycka och hur hon skulle klara av mammarollen då hon inte ens visste hur man bytte blöjor.

Men när den första chocken hade lagt sig och Lisbet och Per hade pratat igenom saken blev det mer självklart att de skulle behålla barnet oavsett vad folk tyckte eller tänkte. Per och Lisbet hade då varit tillsammans i två år och bodde ihop i en tvåa på Tjärna ängar i Borlänge. När deras första barn Sandra föddes flyttade de till ett radhus eftersom det blev alldeles för bökigt med alla trappor med barnvagnen.

Lisbets och Pers familjer och vänner har varit positiva.

- De reagerade betydligt bättre än vad vi hade räknat med, säger Lisbet.

Per kunde avsluta sina studier och Lisbet läste klart engelskan och matten.

- Jag fick läsa de ämnen jag kände för att fortsätta med, jag hade inte lika stora krav att vara på lektionerna som de andra eleverna hade, säger Lisbet.

Några speciella svårigheter med att vara så pass ung mamma har Lisbet inte stött på, det är mer sådana saker som alla småbarns- föräldrar stöter på oavsett ålder. Som att umgås med kompisarna som förut, sätta sig ute och sola, gå på fest eller att bara umgås i lugn och ro. Den ekonomiska biten har inte heller orsakat några större problem. Det finns hjälp att få i form av bidrag, men i Lisbets och Pers fall har det inte behövts.

Nu bor de i ett hus i Venjan med sina två barn, Sandra 1 år och 10 månader och Lucas 11 månader. Per jobbar som personlig assistent i Mora söndag till torsdag och Lisbet jobbar som dealer/ croupier på pubar i Mora fredag och lördag natt. De har för nuvarande inga planer på att skaffa fler barn.

Har du några erfarenheter som kan vara viktigt att dela med sig?

- Ja du, vet inte riktigt. Kanske att allt inte är lika hemskt som det låter.

VICTORIA HOLDEN

Mer läsning

Annons