Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

19,9 miljoner back och det blir tio till i år

Annons

Kommunens handikapp- och äldreomsorg går nu in i 2004 med ytterst dåliga förutsättningar.

- Prognosen nu är ett underskott 2004 på tio miljoner kronor, säger förvaltningschef Nils Nyström, som därmed bekräftar de misstankar han hade redan för ett par veckor sedan.

Trots politikernas tal i fullmäktige om att handikapp och omsorger om äldre är prioriterade områden så minskar anslagen relativt sätt visar statistiken från Statistiska centralbyrån.

Nyström hävdar att Ludvika kommun är den kommun i Dalarna som lägger minst pengar på handikappade och äldre, men han skyller också underskotten på att staten inte fullt ut kompenserar för vad lag om särskilt stöd och service, LSS, till vissa handikappade kostar.

- Försäkringskassan betalar 198 kronor i timmen för personlig assistans, men den faktiska kostnaden är 215, säger Nyström.

- Vi saknar 50 miljoner för att ligga på strukturkostnadsindex 100, hävdar Nyström.

Störst underskott har LSS-verksamheten där verksamheten hela tiden växer och ger årliga underskott i 10-miljonersklassen. LSS-verksamheten kostade i fjol 98,4 miljoner och visar minus på 8,8 miljoner. Samma utveckling väntas 2004.

De nya verksamheter som tillkommer 2004 och som också kommer att öka underskotten 2004 blir boende åt psykiskt sjuka och elevhemmet för handikappade elever.

Att spara mer är inte rimligt anser Nyström då hans förvaltning i stort sett bara har lagstadgad verksamhet och ytterst få frivilliga åtaganden.

Nyström försäkrar att hans anställda ska göra allt för att inte underskottet ska öka men han tror ändå att nämnden kommer att visa ett underskott på runt 10 miljoner kronor när bokslutet för 2004 är klart.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons