Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

180 tog skidspåret från Falun till Borlänge

Annons

De fem plusgraderna överraskade och avskräckte kanske en del potentiella åkare, men ett lager silverklister gjorde susen för dem som gav sig av på historiens första Falun-Borlängelopp på skidor.

Näringslivet Falun-Borlänge stod för arrangemanget och en rad idrottsföreningar har jobbat med att länka ihop befintliga spår till en kommunöverskridande sträcka.

I Morbygden korsades gamla Leksandsvägen, och på flera ställen utmed spåret bjöds åkarna på dryck, blåbärssoppa och till och med grillkorv.

- Det här är jättekul. Och med den här mössan kan ingenting gå fel, sa Viktor Östgård innan han lämnade starten i Stångtjärn.

På huvudet satt Norgemössan stadigt, som en påminnelse om den före detta skidspelsordförandens ursprung, och i benen satt 35 genomförda Vasalopp. Snart är det dags för det 36:e.

Ötzis vänner, bestående av Kalle Matsch, Anders Westlund och Anders Borgs, hade valt lagnamn med omsorg.

- Det finns ingen som har haft så mycket snökontakt som gamle Ötzi, sa de, och syftade på en den mumifierade urmänniskan, även kallad ismannen, som hittades under snön i Österrike för ett tiotal år sedan.

Funktionärerna i Stångtjärn trodde på en fortsättning för Falun-Borlängeloppet nästa år. Så att rättvisan kan återställas.

- Då får loppet gå åt andra hållet, från Borlänge till Falun, säger Benny Jonasson, Korpen Falun.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons