Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

18 sägs vara kidnappade i Etiopien

Annons

Efter en dag av motstridiga uppgifter om en eventuell kidnappning i norra Etiopien bekräftade landets statliga nyhetsbyrå ENA att fem européer och tretton etiopier förts bort av väpnade män.

Kidnappningen inträffade på natten till fredagen i ett läger i det ogästvänliga Afar-området, där det finns rebeller och banditer.

Brittiska UD i London bekräftade att fem personer, anställda vid ambassaden i Addis Abeba eller medlemmar ur deras familjer, saknades i öknen mot gränsen till Eritrea.

De 13 saknade etiopierna arbetade som tolkar och chaufförer.

Tidigare under dagen hade ett dussin till uppemot 20 västerlänningar, från olika turistgrupper, rapporterats som saknade eller kidnappade.

Rundtursarrangören Origins Ethiopia sade att en av dessa grupper med tio turister befann sig i säkerhet.

Afar var mellan 1998 och 2000 skådeplats för ett blodigt gränskrig mellan Etiopien och Eritrea, som beräknats ha skördat minst 100 000 människoliv. I området finns fortfarande stråtrövare, samt en rebellgrupp kallad Afars revolutionära demokratiska enhetsfront. Rebellerna kidnappade 1995 en grupp italienska turister, men de släpptes två veckor senare.

Afar är ett lockande resmål för äventyrslystna resenärer. Medeltemperaturen är 34 grader, men ofta är det väsentligt varmare. I området finns vulkaner, urgamla saltgruvor och enorma förbrända slättlandskap. Den brittiske upptäcksresanden Wilfred Thesiger kallade Afar "ett sannskyldigt dödens land".

I Afar har även några av världens äldsta mänskliga fossil påträffats. Mest känd är "Lucy" som levde där för tre miljoner år sedan och hittades 1974.

TT

Mer läsning

Annons