Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

18 håls- planer på väg gå i lås

Annons

Orsa golf har inga medlemmar, men väl en interimstyrelse. Ordförande i den är Mikael Eriksson och i styrelsen finns Jan Arnesson, Pernilla Kandré, Peter Masuhr, Stefan Boström, Per Herrdin, och även Åsa Westman avses att knytas till styrelsen.

- Den representerar ett brett kunskapsspektra, såväl av golfspelare som inom anläggnings- och husbyggarsidan. Den behärskar ekonomi och representerar ett brett kontaktnät, vilket är nödvändigt om vi ska klara finansieringen, säger Jan Arnesson.

- Själv är jag ingen golfare, jag har aldrig slagit en golfboll, utan jag finns med i projektet därför att det är bra för Orsa, säger han.

Planer på en golfbana i Orsa har funnits under ett 30-tal år. Skeer har varit en tänkbar lokalisering, liksom Bäcka.

- Vi har främst tittat på två platser och fastnat för ett område norr om Fryksåsvägen, där förutsättningarna för att anlägga en golfbana är ypperliga, berättar Jan Arnesson.

Marken ägs av Bergvik skog (tidigare Korsnäs), som vid en första kontakt har ställt sig positiv till en försäljning.

Golfbanearkitekten Björn Eriksson har gjort en första skiss över en anläggning med 18 hål och han finner platsen ypperlig.

Golfbanan hamnar i en sydsluttning på lagom höjd över Orsasjön, vilket ger en lång säsong.

Nu ska man beräkna hur stor areal som behövs, innan styrelsen går in i förhandlingar med Bergvik skog.

- Att markfrågan får sin lösning har högsta prioritet, det är nyckeln till framgång för hela projektet. När vi har den klar, kan vi på allvar börja arbeta med finansieringen, säger Jan Arnesson.

Han tror att det kan finnas intresse bland stug- och andelsägare i Grönklitt för att gå in som finansiärer.

- Stöten i Sälen har som exempel sålt spelrätter för 25 000 kronor styck. Det kan vara något att ta efter, säger han, och hoppas givetvis på att också det lokala näringslivet är villigt att stödja satsningen.

Kommunen har man redan med sig.

Om tidsplanen säger Jan Arnesson att den kommande vintern säkert går åt till att klara all pappersexercis och till att lösa markfrågan.

- När vi börjar bygga sker det i etapper. Nio hål först och när de är sådda, fortsätter vi direkt med de nästa nio hålen. På så sätt får vi möjlighet att trimma in banskötseln på en mindre yta och att spela. En rimlig målsättning är att de första hålen är spelbara våren 2007.

Golfbanan ingår i det paket med investeringar för 135 miljoner kronor som planeras för att förbättra utbudet i Grönklitt. Statligt stöd för satsningen kommer att sökas via Nutek och länsstyrelsen.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons