Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

18-håls golfbana planeras i Säfsnäs

Annons

Idén väcktes för något år sedan när Per Erik Granström yppade att en golfbana skulle vara ett bra sätt att få den gamla fabriksmarken sanerad.

Olavi Timonen tog fasta på förslaget och vid ett möte i våras fick han med sig Sören Johansson, Gunnar Hellsing, Fredrik Stamborn och Per Karlsson. Under hösten har de bildat en interrimstyrelse som jobbar för golfbanan.

Lennart Burman sitter med som adjungerande.

- Vi gör två saker i en smäll. Bygger en golfbana och får bort pesthärden, förklarar Gunnar Hellsing.

Banan är ritad på mark som ligger rakt västerut från Fredriksberg, på varsin sida om Tyforsvägen. Ägare är kommunen och Stora Enso.

- Det är ingen utopi att bygga en golfbana på den här marken.

Området som vi har tittat på är rätt så tillgänglig. Enligt layouten går nio hål på gammal åkermark, förklarar Fredrik Stamborn.

Resten är ritad på det som tidigare var fabriksmark, och en tanke är att kunna använda någon av de gamla fabriksbyggnaderna som klubbhus i framtiden.

En 18-håls golfbana är ingen liten dröm. Hur ska ni förverkliga den?

- Det vi gör nu är att vi tar fram ett prospekt på hur det ska göras. Sen blir det mycket lobbyarbete, berättar Fredrik Stamborn.

Hur mycket har ni räknat med att banan ska kosta?

- Golfförbundet har någon kalkyl på att det ska kosta en miljon per hål. Men det här ska bli mycket billigare än så. Vi ska ta material från trakten och göra en del jobb själva, säger Gunnar Hellsing.

Hur ska ni finansiera bygget?

- Vår förhoppning att Stora Enso vill skänka marken. De är intresserade av att det blir rörelse i trakten så att det blir attraktivt här. Sen söker vi sponsorer, EU-bidrag, och försöker förmå bland annat kommunen och länsstyrelsen att bidra på olika sätt, förklarar Timonen.

Ni tror stenhårt på att det här går att genomföra?

- Ja, självklart, det är inte tu tal om det. Det är så många som har gjort så här på andra orter, säger Olavi Timonen.

- Säfsen Resort har mer än 200 000 besökare per år så visst finns det underlag, avslutar Timonen och tillägger:

- Vi är optimistiska i högsta grad.

Säfsen Resorts vd, Christer Rosén, är glad åt interrimstyrelsens planer.

-Vi är jättepositiva till det här projektet. Det är så här det ska vara i Fredriksberg. Det behövs många för att utveckla samhället.

LOTTA OLIN

Mer läsning

Annons