Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

18 björnar får skjutas

Annons

I stället tog Naturvårdsverket ett eget beslut där totalt 74 björnar får skjutas i hela landet. Det är en ökning med tio björnar. Av dem får 18 björnar skjutas i Dalarna och sju i Gävleborg under skyddsjakten som börjar den 21 augusti och pågår till och med den 15 oktober.

Hans Johansson, jaktvårdskonsulent i Gävle-Daladistiktet är besviken.

- Vi ansökte om 20. Det landade på 18, det var lite snålt. Vi tyckte att det med forskningens nya siffror skulle ha varit åtminstone 20.

- Det mest allvarliga är att de avslog vår och LRF:s ansökan. Det är det mest graverande.

- Ska man titta på antalet så är besvikelsen mycket, mycket stor på Gävleborgssidan. Där har de legat för lågt i flera år.

Polisen är också missnöjda med beslutet. De är de som får kalla ut jägare med hundar när björnarna ställer till problem. I år har det varit mest akut i trakterna runt Bingsjö. Av de 32 avstötningarna av björn som skett hittills i år i länet har 18 skett i trakterna runt Bingsjö

Polisen i Dalarna krävde att Naturvårdsverket skulle delade in länet i delområden och att Rättvik - Falun, som har de flesta problembjörnarna, skulle få en särskild tilldelning. Det kravet ställde Naturvårdsverket inte upp på.

- Med de bekymmer och problem med björnar som finns i trakterna runt Enviken och Bingsjö de senaste åren skulle vi ha värdesatt om de beaktat vår skrivelse, säger Roland Axelsson kommissarie och rovviltansvarig hos polisen i Dalarna.

I stället lämnar Naturvårdsverket över det ansvaret till jägarna själva.

I beslutet menar Naturvårdsverket att det är särskilt angeläget att jakten främst riktas mot de björnar som ställer till problem eller till områden där problem kan uppstå. De överlåter också en del av ansvaret till länsstyrelsen som har möjlighet att bevilja skyddsjakt på enskilda djur som orsakar allvarliga skador eller olägenheter.

Naturvårdsverket har baserat årets tilldelning på bedömningar av björnstammens storlek, samt tagit hänsyn till hur många björnar som påträffats döda eller fällts. Sedan skyddsjakten 2002 avslutades har nio björnar fällts eller påträffats döda.

Tilldelningen år 2003 är Värmlands län 2 (0) björnar, Dalarnas län 18 (+3), Gävleborgs län 7 (+1), Jämtlands län 18 (+2), Västernorrlands län 4 (+1), Västerbottens län 10 (+1) samt Norrbottens län 15 (+2) björnar. Siffran inom parentes visar förändringen jämfört med 2002.

SVEN HALLERDAL

Mer läsning

Annons