Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

18-åring från Leksand dömd för upplopp

Annons

Händelsen som nu har fått sitt rättsliga efterspel inträffade i Stockholm den första maj förra året. 18-åringen hade åkt ner till Stockholm över helgen för att delta i Reclaim the citys demonstration i centrala Stockholm.

När de närmare 1 000 ungdomarna skulle tåga genom stan på kvällen urartade manifestationen. Ungdomarna började slänga stenar genom butiksfönstren på gatorna. När polisen ingrep för att stoppa skadegörelsen uppstod våldsamma kravaller med vandalisering för miljontals kronor.

18-åringen var en av de mest aktiva. Tillsammans med andra maskerade ungdomar vandaliserade han en Seven Eleven-butik och Silja Lines butik på Kungsgatan och Burger King-restaurangen på Sergels torg. Delar av inredningen, flera skyltfönster, skyltmaterial och ett butiksgolv förstördes.

Han vandaliserade också en polisbil med ett järnrör från en byggnadsställning som tillhygge, och var med vid Stureplan när ett gäng attackerade flera poliser och polisbilar gång på gång genom att kasta stenar och glasflaskor på dem.

Sammanlagt 28 ungdomar greps av polisen.

- Men trots att tre videokameror filmade upploppet, bland annat polisens egen kamera, har det varit svårt för oss att bevisa vem som egentligen gjorde vad, säger Linalotta Petrelius, assistentåklagare i Stockholm.

På videofilmerna är alla ungdomar maskerade. Polis och åklagare har bara kunnat identifiera och åtala ett par av vandalerna, däribland 18-åringen från Leksand.

- Det beror på att han tog av sig maskeringen vid något tillfälle på en av videofilmerna, säger Linalotta Petrelius.

Hittills är 18-åringen den ende som ställts inför rätta för brotten. Han har nu dömts av Stockholms tingsrätt för våldsamt upplopp, grov skadegörelse och framkallande av fara för annan. På grund av hans låga ålder, han var bara 17 år när brotten begicks, slipper han fängelse och döms till vård inom socialtjänsten i Leksand. Han ska också betala 113 000 kronor i skadestånd till ett par av butikerna han var med och vandaliserade.

LEIF JOHANSSON

Mer läsning

Annons