Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

18-åring dömd till fängelse för våldtäkt av redlöst berusad kvinna

Annons

Festen var slut för den unga kvinnan. Kraftigt berusad somnade hon på en säng. Hon vaknade av att en 18-årig man våldtog henne.

18-åringen dömdes som skyldig, men överklagade. Nu fastställer dock Svea hovrätt domen på ett års fängelse.18-åringen som är hemmahörande i Säters kommun och den unga kvinnan var på samma nyårsfest i centrala Falun.

Enligt vittnen ska kvinnan ha varit så onykter att hon inte kunde gå. "Hon låg däckad i sängen så att det inte gick att få kontakt med henne", har en av dem berättat i förhör.

18-åringen har hela tiden hävdat att kvinnan frivilligt hade samlag med honom. Falu tingsrätt gjorde dock bedömningen att hon befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd, på grund av berusningen. Det ansågs osannolikt att hon skulle vakna upp, börja prata med 18-åringen och i nästa ögonblick ta initiativ till sex.

Straffet för våldtäkt blir normalt fängelse i mellan två och sex år. Men tingsrätten tog hänsyn till gärningsmannens låga ålder och gav honom ett års fängelse.

18-åringen överklagade till hovrätten, men förgäves. Domen på ett års fängelse har nu fastställts. 18-åringen ska också betala 85 000 kronor i skadestånd till kvinnan. Han får stanna kvar i häktet tills fängelsestraffet verkställs.

JOHAN KÄLLS

Mer läsning

Annons