Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

17-åring frikänns från mord

Annons

En 17-årig pojke som åtalats för mordet på en 35-årig arbetskamrat på en restaurang i Borås friades i dag av Borås tingsrätt. Åklagaren har överklagat domen, men utslaget var väntat och 17-åringen har redan försatts på fri fot.

Enligt uppgifter till polisen lämnade pojken Sverige redan i förra veckan för att återvända till sitt hemland. Åklagaren har tidigare sagt att han planerar att överklaga en friande dom men att det kan bli svårt att få till en prövning av fallet i hovrätten.

Den mördade 35-åringen hittades död inne på restaurangen tidigt en söndagsmorgon i april. Han hade avlidit till följd av våld mot huvudet samt flera knivstick. 17-åringen har i förhör berättat att mannen mördats av maskerade rånare som även slog den unga pojken i huvudet så att han förlorade medvetandet.

En av nämndemännen i tingsrätten var skiljaktig i sin mening och ville döma 17-åringen för mord. Hon ansåg att åklagarens hypotes stöddes av den tekniska bevisningen.

Men de andra ledamöterna i tingsrätten skriver att det finns saker i målet som talar både till pojkens fördel och nackdel. De pekar bland annat på att flera andra personer rört sig i lokalen innan polis kom till platsen samt att pojken hade spår av trubbigt våld mot huvudet.

Åklagaren har överklagat den friande domen mot den 17-åriga pojken.

Eftersom ärendet är ett ungdomsmål kommer det förmodligen att komma upp i hovrätten tämligen omgående, berättar Patrik Tilly. Om den unge mannen inte dyker upp på huvudförhandlingen där kommer åklagaren att begära honom häktad i sin utevaro. Pojken återvände till sitt hemland i förra veckan.

TT

Mer läsning

Annons