Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

17,7 miljoner kronor

Annons

Att kostnaderna för att förvandla Mora ishall till en elitseriearena nu presenterats, innebär inte att det bara är att tuta och köra. De verkliga knäckfrågorna återstår att komma överens om: Vem ska stå för kostnaderna? Kommer kommunen att sälja ishallen, som har ett bokfört värde på nio miljoner kronor, till Mora IK för en symbolisk krona och dessutom gå i borgen för ett lån? Vilka kostnader kan ishockeyklubben bära? Vilka kostnader mäktar kommunens ekonomi med?

Dessa avgörande frågor ska kommunstyrelsen ta ställning till kommande tisdag, är det tänkt.

- Jag har kallat till ett extra sammanträde med kommunstyrelsen i samband med finansutskottets sammanträde 11 maj, berättar Lars Matsson-Frost (c).

Handlar det om ett borgensåtagande, krävs dessutom ett beslut i kommunfullmäktige.

Flera andra frågetecken återstår att räta ut. I dag, onsdag, samlas kommunstyrelsens presidium och respektive ordförande i berörda nämnder, personalnämnden, tekniska nämnden, TUF-nämnden, byggnadsnämnden samt Morastrand AB:s styrelse.

Frågor som ska diskuteras är bland annat vad som händer med personalen om Mora IK övertar ishallen. Vem bär ansvaret vid skador i samband med eventuella översvämningar från Hemulån? Värme- och ventilationsfrågor, underhållskostnader, driftskostnader, servitut för v/a och fjärrvärme, hallens värde ifall det skulle bli aktuellt för kommunen att köpa tillbaka den.

- Sanslöst att det tar så lång tid att lösa. Tidsmarginalen är ju minst sagt snäv. Vi hoppas att det kommer att lösa sig snabbt. Samtidigt är det inget vi kan göra. Eftersom kommunen äger ishallen är det ju den som bestämmer kring ombyggnationerna, sade Mora IK:s klubbdirektör Jan Simons till tidningen i måndags.

Kommunalrådet Lars Matsson-Frost (c) kommenterade också ishallsbygget under måndagen.

- Först och främst måste alla ekonomiska kort på bordet innan vi kan börja diskutera ägandefrågan.

Tror du att ishallsfrågan kommer att lösa sig?

- Vi gör allt som står i vår makt för att den ska göra det och det finns en stark politisk majoritet för att vi ska lösa ishallsfrågan i positiv anda, sade Matsson-Frost.

Är det inte för sent redan?

- Jag har inte fått den uppfattningen. Vi är väldigt sent ute, men vi måste ha en chans att reda ut alla ekonomiska frågeställningar, säger Lars Matsson-Frost.

Om fyra och en halv månad är det elitseriepremiär. Då tar Mora emot Färjestad i Mora ishall, om beslutsvåndan inte drar ut ännu längre på tiden.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons