Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

17,7 miljoner fattas

Annons

Socialnämnden har inte tillräckligt med pengar nästa år för att klara de ökande behoven. Så har det varit många år och vilket också kommunens revisorer konstaterat.

I den mycket kritiska revisionsrapporten över förra årets verksamhet slog revisorerna fast att kommunledningen antingen måste ge socialnämnden mer pengar eller sänka målen och kvaliteten på verksamheten så att pengarna räckte.

- Jag behöver se att detta får verkan men hittills har jag inte sett tillräckliga reaktioner från politikerna, säger Ulf Johansson.

Inför nästa år fattas det 17,7 miljoner kronor till verksamheten. Av det saknas 8,4 miljoner kronor till barn- och ungdomsvård, fyra miljoner kronor till vård av vuxna missbrukare, 2,3 miljoner kronor som landstinget ska ha för de klinikfärdiga patienter kommunen inte klarar att ta hem och tre miljoner kronor för att klara grundbemanningen inom omsorgsverksamheten.

En av orsakerna till att pengarna fattas är att allt fler barn far illa och att alkoholmissbruket ökar. Och det är sådana saker som socialnämnden är lagligen skyldig att ta hand om.

- Vi har inga möjligheter att inte tillgodose de behoven, säger Ulf Johansson.

En god hjälp skulle vara om kommunledningen gav socialnämnden de pengar regeringen, via försvarsuppgörelsen, gett extra för insatser inom äldreomsorgen. Det handlar om två miljoner kronor i år och lika mycket nästa år.

- Men de pengarna har vi inte sett röken av utan de har gått in i den allmänna kassan, säger Ulf Johansson.

Bristen på pengar kvarstår både år 2004 och 2005. Det kommer att fattas 37 miljoner kronor för de åren. Ulf Johansson föreslår därför att socialnämnden i första hand begär att få 17,7 miljoner kronor extra för nästa år.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons