Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

16 brandmän sparkas

Annons

Det är sedan tidigare känt att Södra Dalarnas räddningstjänstförbund, där kommunerna Avesta, Hedemora och Norberg ingår, måste spara två miljoner kronor. Brandmän har protesterat och varnat för kraftigt minskad säkerhet för Hedemoras invånare.

Nu finns konsultrapporten som bekräftar farhågorna.

Samtliga deltidsbrandmän i Avesta, 15 personer, ska bort. Det innebär att Avesta inte kan skicka någon förstärkning när det brinner i Hedemora. Samma situation uppstår i Avesta och Norberg. Hedemora har inga resurser att skicka brandmän dit.

En brandman får sluta vid stationen i Hedemora. Insatsstyrkan minskas från en plus fem till en plus fyra, vilket innebär att man får välja mellan rökdykning för att rädda liv i Hedemora eller att resa maskinstegen för att komma åt att släcka branden. Vid flera tillfällen den senaste tiden har det kommit förstärkning med släckbilar och annan utrustning från Avesta till större bränder i Hedemora. Men efter att politikerna den 12 juni fattar det ödesdigra beslutet att sparka sammanlagt 16 brandmän kommer ingen förstärkning att finnas till hands.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons