Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

16,2 miljoner back

Annons

Höstprognosen med tillhörande delårsbokslut för den samlade vården i Dalarna är ingen trevlig läsning för de ansvariga, i Ludvika och Smedjebacken i synnerhet.

Inget av närsjukvårdsområdena klarar att hålla sig inom givna budgetramar.

Efter Västerbergslagen kommer Mellersta Dalarna som noterar en differens på minus 7,6 miljoner kronor. Det område som har den minsta avvikelsen är Södra Dalarna som stannar på minus 2,5 miljoner.

Närsjukvårdschefen i Västerbergslagen, Lars Astgård, konstaterar att vården drabbats av merkostnader, men anser att det i dags- läget är svårt att peka ut några speciella faktorer som lett till det aktuella och förhållandevis mycket höga budgetöverskridandet.

Delårsbokslutet kommer med till behandling vid sammanträdet med Driftsstyrelsen för hälso- och sjukvården den 23 september.

Men det är inte bara ekonomin som bekymrar inom närsjukvården i Västerbergslagen.

Sommaren vid Ludvika lasarett beskrivs i en promemoria ha varit sämre än den föregående sommaren ur jour- respektive bakjoursperspektiv. Speciellt ska detta ha gällt verksamheten vid geriatriken där antalet vårdplats-er har varit färre än någonsin.

I kombination med att avdelningarna följt den så kallade överbeläggningsplanen har detta lett till en situation där det tidvis har varit förenat med stora svårigheter att lägga in patienter.

Till detta kommer problemet med att det fortfarande inte har gått att återöppna vårdplatser. Detta på grund av att det råder brist på sjuksköterskor.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons